2014 m. sausio 19 d., sekmadienis

Kosmetikos priemonių pavojai


      Ar kiekviena nuoširdžiai susimąstote, iš ko susideda jūsų veido kremas, tonikas, šampūnas, kūno pienelis, jūsų kūdikio priežiūros priemonės? Ar tikrai šventai tikite jų ypatingaisiais poveikiais? Ar bent susimąstote, kuri sudedamoji medžiaga duoda rezultatą ir kaip tai gali paveikti jūsų sveikatą? 
      Vienokios ar kitokios kosmetikos pasirinkimas yra mūsų individualus reikalas, tačiau labai svarbu yra atkreipti dėmesį į produkto sudėtį. Ne paslaptis, jog didžiausios ir populiariausios pasaulinės kompanijos nevengia naftos produktų. Sakysite, kad į prekybą niekas neleistų nuodingų ar kenksmingų produktų. Leidžia, ir dar kaip. Paslaptis yra ta, kad tų ingredientų kiekis toks mažas, jog jie lyg ir nesukelia ryškesnio pavojaus sveikatai. Tuo tiki ne tik tų produktų gamintojai, bet ir patys pirkėjai. Deja, realybė daug skaudesnė. Ar žinote, kad didžiausioji dalis to, ką tepate ant odos, patenka tiesiai į organizmą? Taip iš lėto, sluoksnis po sluoksnio kaupiasi, kol galų gale sukelia vienokius ar kitokius sveikatos negalavimus pradedant nuo paprasčiausių alergijų ir baigiant kur kas rimtesnėmis ligomis. 
      Jeigu jau susidomėjote, pateikiu jums dažniausius ingredientus ir jų poveikį žmogaus organizmui. Medžiaga surinkta internete, sutraukta ir maksimaliai susisteminta.  
      Pradėkime nuo visiems žinomų parabenų (Methyl, Butyl, Propyl, Isobutyl, Ethyl). Šie gėriai gali būti randami kone visur, nes yra naudojami kaip antibakterinė medžiaga, todėl dėl jų pailgėja produkto galiojimo laikas. Parabenai lengvai įsiskverbia į odą ir patenka į giliausius odos sluoksnius, kur ir kaupiasi, sukeldami alergijas, o didelis jų kiekis gali pakenkti net imuninei sistemai, kas sąlygoja įvairias ligas. Blogiausia tai, kad per motinos organizmą gali būti paveikiama ir kūdikio imuninė sistema, jeigu šis maitinamas motinos pienu. 
      Kitas ne ką mažiau svetingas ingredientas puikuojasi sulfatų (Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate) pavadinimu. Šie komponentai gausiai putoja ir yra randami šampūnuose, dušo želė, dantų pastose, muiluose ir net grindų plovikliuose. SLS yra vienintelė medžiaga, galinti patekti į žmogaus kraujotakos sistemą, kas sukelia odos išsausėjimą, priklausomai nuo to, kam priemonė naudojama: ar kūnui, ar rankoms, ar galvai. Poveikis plaukams gali tapti amžina problema: galvos oda išsausėja, pasidengia pleiskanomis, dėl šiurkštaus plaunamo poveikio priemonė džiovina plauką, tad skilinėja galiukai, patys plaukai akivaizdžiai susilpnėja, gali pradėti slinkti. Tada esam priversti naudoti kitas priemones, o jeigu vėl neskaitome sudėties? Patenkame tarsi į užburtą ratą. Nereikia net kalbėti apie tai, kad SLS yra priskiriamas prie mutogenų (mutogenai gali sukelti vėžio riziką). 
      Tokios medžiagos kaip Trietanolaminas (DEA), Dietanolaminas (TEA) ir Monoetanolaminas (MEA) taip pat nebus svetingos jūsų organizmui. Jų galima rasti kūno ir veido kremuose, pudrose, šampūnuose ar kitose priemonėse. Jeigu produkto anotacijoje teigiama, kad būtent šis kremas padės jums subalansuoti natūralų pH lygį, patikrinkit, ar sudėtyje nėra išvardytų komponentų, nes būtent šie chemikalai atlieka minėtą funkciją. Deja, bet jie lygiai taip pat gali ir išsausinti odą, sukelti alergijas, o kadangi jie yra amoniako junginiai, gali formuoti vėžį sukeliančius junginius. 
      Propileno glikoliui (Propylene glycol) galite "padėkoti" tuo atveju, jeigu jūsų odą išbėrė dilgėline, atsirado egzema. Jei etiketėje radote polyethylene glicol ar polypropylene glicol, žinokite, kad šios sudedamosios dalys naudojamos kaip stabdžių skystis ar antifrizas. 
      Dažnai sutinkamas Mineral Oil yra ne kas kita, kaip naftos chemijos atliekos, gebančios užklijuoti odą. Dėl to oda gali tapti dehidratuota, sulėtėti ląstelių atsinaujinimas, augimas. Šis cheminis ingredientas yra dažniausias inkštirų, bėrimų kaltininkas.
      Paraffinum Liquidum turėtų minkštinti odą, suteikti jai riebumo pojūtį, tačiau jis tik padengia odą nekvėpuojančiu sluoksniu, dėl ko gali atsirasti inkštirų, uždegimų židinių. Ši medžiaga yra priskiriama prie kancerogenų ir mutagenų, o liūdniausia tai, kad ji ypač paplitusi vaikų, kūdikių aliejukuose. 
      Jeigu nenorite anksčiau laiko pasenti, venkite priešlaikinio senėjimo kaltininko Petrolatum. Tai naftos chemijos riebalai, veikiantys lygiai taip pat, kaip mineralinis aliejus, tik pastarasis ne toks nuodingas. Petrolatum naudojamas kaip minkštinančioji medžiaga, tačiau neturi jokios maitinamosios vertės mūsų odai. Šis komponentas sulaiko skysčius, neleidžia toksinams pasišalinti iš organizmo, trukdo odai kvėpuoti, dėl ko nevyksta normalūs odos apykaitos procesai. Štai dėl to ir senėjame greičiau laiko. 
      Ftalatų (Pfthalates) galime rasti lūpų dažuose, kuriuos taip uoliai nuvalgome nuo lūpų valgio metu, kvepaluose, kremuose, dezodorantuose, nagų lakuose. Šias medžiagas gamintojas dažniausiai įvardija kaip kvapiąsias medžiagas. Iš pažiūros ftalatai nieko blogo nedaro: jie minkština odą, leidžia geriau įsigerti kremui, ilgiau išlaiko produkto kvapą, tačiau jie taip pat kenkia kepenims, trikdo normalią medžiagų apykaitą, silpnina imunitetą, o vaikams gali sukelti net astmą.
      Tai yra labai maža dalis tų naftos produktų, kurie randami pakuočių etiketėse. Kosmetikos pramonė juos naudoja dėl pigumo, nes būtent naftos atliekos yra nepaprastai pigios. O dabar pagalvokit, kiek mes mokam už prabangų kremą, kuris, pasirodo, gausiai naudojamas žaloja mūsų sveikatą. Tai, kad jūs užsitepėt kremo, kuriame yra naftos produktų, jūsų tikrai nesusargdins, tačiau jeigu tokios priemonės bus naudojamos ilgą laiką, galite tikėtis ir nepageidaujamų organizmo reakcijų. Stenkitės nepakliūti į tą užburtą ratą, kuomet nusiperkate vieną produktą, nuo kurio jus beria, tada bėgate pirkti kito, kuris neva pašalina bėrimus, nors mielai sukelia dar vienus šalutinius poveikius. Ir neapsigaukite - dažnai teigiamas poveikis atrodo tiesiog stulbinantis, bet dažniausiai tai laikina.
Laura

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą