2016 m. gegužės 15 d., sekmadienis

Geriate per mažai vandens? Meskite sau iššūkį


      Niekada nebuvau ta, kuri geria pakankamai vandens. Nors, žodis "pakankamai" čia netgi nelabai tinka. Aš beveik visai negerdavau vandens, prisiversdavau tik labai karštomis dienomis. Pirmą kartą apie vandens iššūkį išgirdau Renatos - Lietuvos vblogerės kanale. Ji nufilmavo įkvepiantį filmuką, kuriame dalijasi įspūdžiais bei rezultatais praėjus dviems savaitėms po nuolatinio vandens gėrimo. Prisipažinsiu, užsikabinau, įrašas mane netgi motyvavo pačią imtis to paties. Tuomet užklydau į www.jauskitėsgerai.lt puslapį, kuriame yra ne tik vandens, bet ir kitokių puikių iššūkių. Užsiregistravau ir pažadėjau sau, kad nuo rytojaus imsiuosi to ! 

    Deja, visi "nuo rytojaus" sekančią dieną virsta "ai, gal tada nuo antradienio" ir taip be galo. Supratau, kad man reikia kontrolės, kitaip sėkmingai "simuliuoju", darau ką noriu ir apsimetu, kad esu priėmusi iššūkį, kurio visai nesilaikau. Man šioje akimirkoje padėjo du dalykai, kuriuos noriu jums rekomenduoti: 

1) speciali aplikacija telefone;
2) gertuvė. 

      Kalbant apie programėlę, aš naudoju "Water Drink Reminder". Žinau, automatiniai pranešimai (ir ypač su signalu) erzina, bet tol, kol vandens gėrimas jums netaps natūraliu reiškiniu, siūlau jų neignoruoti ar - dar blogiau - neišjungti. Aplikacija nemokama, jums tereikia ją parsisiųsti, suvesti tokius duomenis kaip ūgis, svoris ir naudotis. Reikalingas išgerti vandens kiekis jums bus automatiškai paskaičiuotas ir jūs pačios galėsite žymėtis, kiek išgeriate. Taip pat labai nudžiugau pamačiusi, jog programėlė leidžia turi gėrimo žurnalą (istoriją), visuomet galite pasitikrinti, kiek išgėrėte vieną ar kitą dieną, kaip jums sekasi.                                                                                                                                                                                                                             Kita labai svarbi pagalbinė priemonė yra gertuvė. Kodėl? Įsivaizduokite, kaip nepatogu kur nors išvykus galvoti, kur čia prisipilti stiklinę. Be to, jeigu turi gertuvę, vandenį gali gurkšnoti bet kur, bet kada ir negalvoti apie tai, kaip reikia skubėti, kur pirkti vandenį ir panašiai. Pavyzdžiui, šiandien buvau apsipirkti ir vandenį gėriau tiesiog vaikštinėdama po parduotuves. Taip netikėtai ir nepastebimai pasieki dienos tikslą. 
      
      Su tokiomis paprastomis ir beveik niekuo nekainuojančiomis priemonėmis per dvi savaites išsiugdžiau įprotį gerti vandenį. Dabar rankos natūraliai siekia gertuvės, stiklinės ar buteliuko bet kuriuo paros metu ir netgi nebegalvoji apie tai kaip apie iššūkį. Tai tapo tokiu įprastu ir taip lengvai pasiekiamu dalyku! Dabar net negaliu įsivaizduoti, kaip anksčiau galėdavau negerti vandens. 

      Per tas tris keturias savaites pastebėjau tik teigiamus rezultatus: 
  • Lygesnė ir skaistesnė, "pilnesnė" veido oda - dešimt balų šiam rezultatui ! Tiesa, pastebėjau, jog ji pradėjo valytis - labai džiaugiuosi;
  • Kūno bei veido oda nebe taip sausėja, šerpetoja nepalyginamai mažiau (dar viena priežastis nesikliauti tik drėkinamaisiais kremais. Odą reikia drėkinti ir iš vidaus!);
  • Kur kas lengviau susikaupti, nesiblaškyti;
  • Neseniai skridau lėktuvu, o po skrydžio man visuomet neįsivaizduojamai skauda galvą. Šį kartą to nebuvo. Sakoma, jog skysčių gėrimas lengvina galvos skausmus. Jeigu turite migreną, tuo labiau turėtumėte gerti vandenį;
  • Jaučiuosi energingesnė! :) 
      Akivaizdu, jog vandens gėrimas duoda tik teigiamus rezultatus. Taip, iš pradžių jums bus labai sudėtinga laikytis plano, jeigu tokį iššūkį sau mesite. Norėsis kitokių, skanesnių gėrimų: kavos, vaisvandenių, gazuotų gėrimų. Tikiu, jog atsilaikiusios prieš šį "blogiukų" frontą pasieksite tikslą. Aš galiu pasigirti tuo, jog praktiškai atsisakiau kavos, nes vietoje stiklinės kavos dabar mieliau pasirenku vandenį ir pasižymiu dar vieną "400ml" tą dieną. Vandenį gerti reikia ne tik vasarą (kaip dariau aš), bet kiekvieną dieną. Meskite sau šį iššūkį ir galiu pažadėti, jog gyvenimo kokybė pagerės. :) 


Laura

7 komentarai:

  1. Šaunuolė! Puiku! :) aš labai nuoširdžiai džuaugiuosi visais, kurie sveikos gyvensenos imasi ne užklupus kokiam negalavimui, o tiesiog iš protingo sąmoningumo. Labai palaikau! (: kiek vandens išgeri? Sau šį iššūkį mečiau prieš porą metų. Dabar jau galiu sakyti, kad mani vandens gėrimo įpročiai nusistivėję ir aš kažkaip natūraliai visada turiu su savim vandens (namie gertuvės nesinešioju, nepatingiu nukeliaut iki virtuvės, bet kur nors keliaujant vandens buteliuką pasiimu jau negalvodama. Beje, nieko kito, išskyrus dar kartais arbatą ir žaliuosius kokteilius, jri juoa galima vadinti gėrimais, daugiau ir nebenoriu :) tiesa, ar vandenį geri "taisyklingai"? Paisai skeandžio pilnumo taisyklių? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ak, atsiprašau už begales klaidų; komentavau telefonu, ant rankų laikydama vijurką :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labas :)

    super, labai džiugu, kad ir tau šis sveikas įprotis susiformavęs. Gal galėtum patikslinti, ką turi omenyje sakydama "skrandžio pilnumo taisyklė"? Aš tiesą sakant negeriu vandens iškart po valgio, nesinori. Be to, mano "per kartą" išgeriami vandens kiekiai tikrai nėra dideli. Kartais 400ml gurkšnoju visą valandą ar netgi dvi, po truputį. Per dieną reguliariai pusantro pavyksta įveikti, nors pagal viską reikėtų kiek daugiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Vandenį gerti patariama prieš valgį 20-30min, po valgio - pakentėti ilgiau nei valandą (bet jei norisi, porą gurkšnių galima, tik ne visą puodelį, kad neprasiskiestų skrandžio sultys). Dar svarbu stiklinė iš pat ryto ir stiklinė prieš miegą, bet, tikiu, tai jau žinai ;) Užsuk pas mane į svečius, ten esu surašiusi dalykus, jei dar kartais ko nors nežinotum "teisingas vandens vartojimas" maisto abc skyrelyje :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū tau už rekomendaciją. Būtinai apsilankysiu !

    AtsakytiPanaikinti
  6. Laura, o kur įsigijai gertuvę? Ar patogi? Kad graži tai jau tikrai :) Nuo sausio 1 d. geriu kasdien pusantro litro, rezultatai džiugina. Dabar irgi neįsivaizduoju kaip galėjau negerti vandens?!

    AtsakytiPanaikinti