2015 m. vasario 22 d., sekmadienis

Plaukų priežiūra

http://www.wondroushairstyles.com/ash-blonde-hair-color-for-long-hair.html
    Plaukai.... Sakykit ką norite, tačiau aš plaukus laikau moters papuošalu, kurio vakare nenusiimsi ir nepasidėsi į lentyną kaip kokių auskarų. Neabejotinai esu daugiausia savo laiko ir pinigų investavusi būtent į juos. Būtent plaukai ir atvedė mane į natūralių ir ekologiškų kosmetikos gaminių pasaulį. 
   Norėjau įdėti savo nuotrauką į straipsnį, tačiau turiu vos kelias tinkamas nuotraukas (nemėgstu fotografuotis) ir visose jose mano plaukai atrodo skirtingai nuo apšvietimo, pačio fotoaparato fotografavimo subtilybių ir pan. Todėl internete susiieškojau nuotrauką, kurioje plaukai panašiausi į mano, tik kad maniškiai visiškai tiesūs. O jei jums labai smalsu, internete pasiieškokite aktorės Keri Russel nuotraukų (pamėgau ją žiūrėdama serialą "The Americans"), jos spalvinis kaloritas panašus į mano. Ne kartą minėjau, jog esu "tipiška lietuvaitė", tai yra melsvos akys, pilkšvų atspalvių plaukai, šviesi oda. Tikrai ne liaudies dainose minima skaisčiai mėlynų akių geltonkasė. Mano plaukai yra ilgi, visiškai tiesūs, tačiau ploni. Spalva pataiko į kategoriją "Ash Blonde". Nors plaukai pelenų spalvos, tačiau galiukai šviesesni, panašiai kaip šios merginos nuotraukoje. Žiūrint į savo nuotraukas, kai kuriose plaukai atrodo visiškai šalto pelenų atspalvio, kitose švyti šilta auksine spalva. Priklausomai nuo apšvietimo mano plaukai gali labai skirtis atspalviu. Iš tikrųjų natūrali mano spalva man labai patinka ir artimiausiu metu tikrai neplanuoju jų dažyti. Labai seniai esu plaukus nusidažiusi sruogelėmis, kai tai buvo madinga, tačiau dabar nesiveržiu jų dažyti, o tuo pačiu ir nevilioja nuolatinė "kasmėnesinė" priklausomybė plaukų dažymui. O ir ne kartą iš pačių kirpėjų esu susilaukusi pagyrimų. Su šukuosenos stiliumi beveik neeksperimentuoju, visada ilgi dažniausiai palaidi plaukai. Tiesa, retkarčiais nusikerpu ilgus įstrižus kirpčiukus. Žinau, jog trumpi plaukai man netiktų, atrodyčiau kaip paauglė. Net dabar, kai greitai sukaks 27-eri, parduotuvėje kartais paprašo asmens dokumento. 
    Visi ilgi plaukai daugiau ar mažiau pasižymi sausumu. Taip yra todėl, kad galvos odoje esančios riebalinės liaukos sugeba pasirūpinti maždaug 10-15 cm nuo šaknų. Likusieji vargšeliai turi kenkėti aplinkos pokyčius, plaukų formavimą, dažymą, įvairias priemones ir t.t. Dar viena sausų sausų problema - plaukų galiukų išsišakojimas. Dabar stengiuosi bent kas su mėnesiu nueiti į kirpyklą ir pasitrumpinti plaukus. Įvairūs aliejukai man nelabai patinka, nes vis tiek per daug suriebalina plauką. Seniau dažnai skųsdavausi pleiskanomis, o šampūnai nuo pleiskanų, rodos, tik dar labiau paskatindavo jų atsiradimą. Prie viso to dar prisidėdavo ir galvos niežulys. Kad kažką privalau keisti savo rutinoje supratau maždaug prieš du metus. Tuo metu jau visiškai nebesusitvarkydavau su savo plaukais, buvo šalta žiema ir radiatoriai pleškino visu pajėgumu. Tokia kombinacija ypač palanki plaukų elektrinimuisi. Atsimenu, tuo metu net galvojau apie kardinalų plaukų kirpimą, nes iš nevilties jau kaupėsi ašaros. Tada ir pasiryžau išbandyti ekologiškas priemones. Pirmuoju mano taikiniu tapo VIVI kondicionierius su alyvuogių aliejumi. Eureka :) Kokį didelį palengvėjimą pajutau. Vat tokia pradžia buvo. 
     Užteks plepėti, einam prie reikalo. Mano nuomone, plaukų priežiūrai pilnai pakanka trijų priemonių: šampūno, kondicionieriaus ir plaukų kaukės . Viskas. Trijų buteliukų visiškai pakanka jei plaukai nėra tragiškos būklės ir nereikia skelbti pavojaus signalo. 

  • Šampūnas. Netikiu, kad šampūnai gali skatinti plaukų augimą ar turėti dar kažkokį ypatingą poveikį, nes ant galvos būna tik kelias minutes. Sakoma, kad papildų vartojimo poveikis pastebimas tik po šešių mėnesių, todėl sunku patikėti, kad šampūnas per kelias minutes gali nuveikti daugiau. Mano plaukų šaknys stipriai nesiriebaluoja, todėl plaukus trinkti galiu kas trečia diena (paskutinę dieną dieną stengiuosi palaidais plaukais nevaikščioti). Noriu atkreipti visų dėmesį, jog šampūną naudoju tik plaukų šaknims, jokiu būdu jo netepu ant likusios dalies (išimtį darau kai reikia išplauti plaukus po naminių kaukių naudojimo). Kodėl taip? Kaip yra mišri veido oda, taip ir plaukai būna mišrūs, ypač būdinga dažytiems plaukams. Todėl jei šaknys greitai riebaluojasi ir naudojate riebiems plaukams skirtą šampūną, tik dar labiau alinate ir taip sausus plaukų galus. Aš jau du metus sėkmingai naudoju šį principą. Šiuo metu naudoju VIVI šampūną su argano bei kanapių aliejais, o apžvalgos galėsite sulaukti kitą mėnesį. Iš seniau naudotų šampūnų galiu paminėti: 

Balansuojantys "Aubrey Organic" šampūnas ir kondicionierius;
"Biopharma" šampūnas su argano aliejumi;
VIVI šampūnas su kokosų aliejumim ir betakarotenu;
"Ambroozija" šampūnas su gasulio moliu (Lauros apžvalga) ;
Drėkinantis "Acure Organic" šampūnas su argano aliejumi;








  • Kondicionierius. Pagelbėti savo sausiems plaukams visada stengiuosi rinktis drėkinančius ar intensyviai drėkinančius kondicionierius. Nebijau naudoti ir riebių balzamų, nes kondicionieriaus niekada netepu ant šaknų. Procedūra atrodo maždaug taip. Plaukų šaknis įtrinu šampūnu lyg kokiu serumu, o likusius plaukus ištepu balzamu. Tada plaukus susegu ir palaikau kelias minutes. Per tą laiką pati nusiprausiu ir pabaigai pasilieku plaukų išskalavimą. Šiuo metu baiginėju neseniai aprašytą "Andalou Naturals" kondicionierių. O seniau esu bandžiusi:

"Ambroozijos" plaukų balzamas;
VIVI kondicionierius su alyvuogių aliejumi;


  

  • Kaukės. Dažniausiai neperku plaukų kaukių, o darausi jas pati iš medaus, kiaušinių, aliejų ir kitų buityje randamų  produktų. Po kaukių panaudojimo plaukai žvilga, švelnūs ir sveikai atrodo. Šiuo metu turiu tik argano aliejaus, todėl ištepu vakarais plaukų galus ir einu miegoti, o ryte (aišku savaitgalio rytą) galvą išsiplaunu. Kitos kaukės iš maisto produktų yra laikomos apie  valandą ir nuplaunamos. 
     Nenaudoju jokių plaukų formavimo priemonių, plaukų lako, neturiu net plaukų džiovintuvo, nes palieku savo plaukus natūraliai džiūti. Nedažau plaukų. Gal todėl neturiu itin pažeistų plaukų ir netenka griebtis pagalbinių priemonių. Šampūnas plius kondicionierius, retkarčiais plaukų kaukė - su tiek kuo puikiausiai išsiverčiu. Tiesa, visada išsitrinkusi plaukus, dar juos perskalauju šaltu vandeniu, nes tai naudinga galvos kraujotakai ir suteikia plaukams žvilgesio. Kai netingiu, dar pasidarau ramunėlių nuovirą skalavimui. Ramunėlės tinka blondinėms, o tamsiaplaukėms dilgėlių nuoviras. Gaminių nesirenku specialiai vasaros ar žiemos sezonui, bet visada pasižiūriu, jog žiemos metu naudojamose priemonėse būtų antistatikų, nes ir vėl vaikščiočiau su daugybę antenų. 
    Neseniai lankiausi vienoje "Douglas" parduotuvėje su tikslu pasižiūrėti, kokias ten galima rasti natūralias priemones, nes kai kurios mūsų skaitytojos negali parsisiųsti gaminių iš užsienio internetinių parduotuvių ar turi studentišką biudžetą. Tiesa, pati nieko nepirkau, nes šiuo metu netrūksta jokios priemonės. Vėliau tikiuosi išbandyti kai ką iš ekonomiškesnės alternatyvos ir pateikti jums savo nuomonę. Bet kai eisite į "Douglas", "Eurokos", "Drogas" ar kitas panašias parduotuves, atkreipkite dėmesį į tokius ženklus:
  • "Natura Siberica";
  • "Planeta Organica";
  • "Omnia botanica"
  • "Margarita" turi savo ekologišką liniją (Kosmetikos DNR išgyrė 2in1 šampūną-kondicionierių);
  • "Live Clean";
  • "Giovani";
  • "Dr. Organic";
  • "Desert Essence";
  • "Alterra";
  • "Baikal Herbals";
  • "Faith in Nature";
  • užsukus į ekologiškų prekių parduotuves galite pasidaityti į "Logona", "Lavera", "Sante", "Urtekram" ir kitus produktus. Nuolat kažkam akcijos ir kitokie patrauklūs pasiūlymai;
  • "Avril", tiesa, šią kosmetiką rasite tik internete.
    Tikiuosi jums skaityti buvo įdomu ir radome naudingų patarimų. O jei kažko neradote, lauksiu klausimų :)


Prisiminkime ir senesnius mūsų straipsnius:
"Marmozel" šampūnas;
"Uoga uoga" šampūnas;
"No-poo" metodas;
Argano aliejaus panaudojimo būdai;
Plaukų kaukės namų sąlygomis.


Jurgita


8 komentarai:

  1. Stai ir as apsisvieciau truputuka, sampuna ir kondicionieriu visuomet istrindavau per visa plauku ilgi, net nekildavo mintis kitaip, bet dabar kai perskaiciau tavo irasa, pabandysiu kita karta sampuna naudoti tik saknims, o kondicionieriu likusiai plauku daliai. Saunuole, kad nepatingi namines kaukes pasidaryti!:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Monika:) būtinai taip pabandyk padaryti, šį patarimą išgirdau vieno seminaro apie plaukus metu. Šampūną per visą plaukų ilgį tepti tik tada jei buvo naudotos kažkokios plaukų formavimo priemonės, pvz. plaukų lakas.

      Panaikinti
    2. Šitą ir aš girdėjau - šampūnas šaknims, plaukų kondicionierius tik nuo tos vietos, kai surišam plaukus į kasą, tai tepti tik kasą. Nesenai draugė paprašė patarimo išrinkti šampūną, kai pradėjom kalbėtis paaiškėjo, kad ji šampūnu trindavo visus plaukus, o kondicionierių įtrindavo į šaknis.. Ir skųsdavosi, kad plaukai labai riebaluojasi :)))

      Pritariu Monikai, šaunuolė dėl kaukių. Aš geriausiu atveju užsidedu į mėnesį kartą jau pagamintą kaukę, o naminę - į tris mėnesius kartą :)))

      Panaikinti
  2. O kur galima Desert Essence nusipirkti? Kažkaip nebuvau užmačius :)
    O šiek tiek nesupratau, jūs šampūną įrinate, ant galų kondicionierių ir paliekate ir tik po kelių minučių skalaujate, o kiek kartų tai darote?
    Ir dar klausimėlis, kaip atsikratėte pleiskanų? Nes lyg ir pradeda atsirasti nuo džiovintuvų ir sauso oro (be jo negaliu,nes turiu sinusitą ir negaliu būti šlapiais plaukais).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Desert Essence galima užsisakyti lietuviškoje internetinėje parduotuvėje www.greenpapaya.lt, jei atmintis neapgauna lyg ir mačiau "Droge", bet nesu tikra ar visose parduotuvėse yra :) Taip šampūną įtrinu pirštų galiukais, nes geriausia, kad kuo mažiau šampūno kliūtų ant pačių plaukų, ir tai tėra viena procedūra, niekad neteko kartoti. Bet noriu pabrėžti, jei plaukams buvo naudotas plaukų lakas ar kitokia plaukų priemonė, tada šampūnu reikia tepti per visą plaukų ilgį. Pleiskanos pranyko savaime, nes jas naikina šampūnų sudėtyje esantys aliejai, kaip ricinos, jojobos, kokosų ir daugiau.
      Jei esi iš Vilniaus, rekomenduoju sekti Ambroozijos naujienas, jie kartas nuo karto organizuoja plaukų, odos priežiūros seminarus su profesionalia kosmetologe, sužinosi daug naudingų dalykų :)

      Panaikinti
  3. Tikriausiai neparašysiu nieko naujo, bet vienas geriausių mano naudotų kondicionierių-balzamų-kaukių plaukams yra kokoso aliejus. Juo išsitepu plaukus aplenkdama šaknis ir supynusi į kasą einu miegoti. Per naktį aliejus plaukus numinkština ir nuglotnina taip, kaip tai daro bet kuris geras kondicionierius ar balzamas. Ryte belieka išsiplauti ir tokie plaukai lieka iki kito plovimo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. asmeniškai man kokosų aliejus netiko, netgi rodos sausino, todėl ernkuosi plaukams argano, ricinų, alyvuogių, avokado aliejus :)

      Panaikinti
  4. Aš nuo savęs pasisakysiu, kad taip pat visai nesusidraugavau su kokosų aliejumi. Odai jis labai tinka, bet kaip kaukė plaukams man buvo naudota pirmą ir paskutinį kartą. Tiesa, galiu pasakyti, jog užtepant ant šaknų, labai gerai "atkabina" pleiskanas. Kažkur tikrai skaičiau, kad kokosų aliejus gelbėja nuo pleiskanų, tai pati tuo įsitikinau.

    AtsakytiPanaikinti