2015 m. vasario 27 d., penktadienis

Ekologiška kvepalų alternatyva - VIVI jazminų ataras


    Šįkart noriu su mūsų blogo skaitytojomis pasidalinti labais įdomaus produkto apžvalga. Tai yra "VIVI" jazminų ataras, arba kitaip sakant, natūralūs kvepalai. Ką jau ką, bet kvepalus moterys myli. Ir labai. Kai kurios juos kolekcionuoja. Pati nesu tokia pamišusi jų mėgėja, todėl pas mane galima rasti tik kelis skirtingus buteliukus. 
     Trumpai pabandysiu papasakoti, kas tai per kvepalai. Taigi atarai, dar kitaip vadinami otais (čia nėra jokių sąsajų su žuvimi), gaminami distiliuojant aromatinius augalus į santalo aliejų arba kartu su santalo milteliais, drožlėmis lėtai distiliuojami tame pačiame inde. Dėl ypač didelės koncentracijos pasižymi stipriu aromatu. Distiliavimo procesas atliekamas dideliuose molio (vėliau vario) induose ir reikalauja daug rankų darbo, išmanymo bei laiko. Kantrybės reikalaujantis darbas trukdavo nuo trijų mėnesių iki net dvejų metų priklausomai nuo ataro rūšies. Gamybai yra naudojamas santalo aromatas, kuris yra savotiška talpykla kitiems kvapams, tačiau pats nedominuoja. Štai taip senovėje buvo gaminami pirmieji kvepalai, kuriais kvėpinosi garsioji Egipto karalienė Kleopatra ar kitos senovės ir viduramžių laikų gražuolės. Įdomiausia, kad dabar apie 90 proc. atarų sunaudojama kvėpinti itin prabangioms cigaretėms, masalos (arbatos ir prieskonių mišinių) bei burnos gaiviklių pramonei. O tik kokie 5 proc. tenka kvepalų gamybai. 
      Ar matėte filmą "Kvepalai. Vieno žudiko istorija", kuriame galime pažvelgti į tuometinį kvepalų gamybos ritualą? Žiūrint šį nepamirštamą filmą mano nuostabą keitė pasišlykštėjimas ir atvirkščiai. Nuolatinis balansavimas tarp purvo dvoko ir hipnotizuojančio kvepalų aromato ilgam įsirėžė į mano atmintį. Mažai trūko, kad pati pradėčiau viską užuosti :) 

Nuotrauka iš http://aromata.lt/lt/466/atarai-seniausi-pasaulio-kvepalai
    Šiandieniniame pasaulyje modernizacija ir technologijos prisilietė prie kiekvienos gyvenimo srities, todėl dabartiniai kvepalai gaminami sumaišant įvairias kvepiančias substancijas ir jas supilant į spiritą ar kitą specialų parfumerinį skiediklį. Didelė dalis tų kvepiančių sudedamųjų dalių yra gauta sintetiniu būdu. Nuo XX a. dėl stipriai padidėjusios kvepalų paklausos pasaulyje įsigalėjo santykinai pigūs chemiškai susintetinti aldehidiniai kvepalai, o tradiciniu būdu pagaminti analogai liko prabangos ir aukštos kokybės simboliu. Pirmieji ir garsiausi iš jų - "Chanel No*5". Asmeniškai man šie kvepalai nepatinka, nes per "stiprus ir sunkus" aromatas, kuris net slegia emociškai. Pasikvėpinusi jais, jaučiuosi lyg 20 metų pasenusi. Šiuo metu be "VIVI" ataro kvėpinuosi "Molinard Nirmala" kvepalais. Nors labiau mėgstu gėlių kvapus, bet šis vaisių/medienos aromatas mane pakerėjo nuo pat pirmos akimirkos. 
     Turbūt pastebėjote, jog kvapiosios medžiagos sutinkamos beveik visur: valymo, skalbimo, kosmetikos ir kt. sudėtyse. Po žodžiais "fragrance, parfum, perfume, aroma" dažniausiai slepiasi ne gėlių puokštė, o sintetinių medžiagų pulkelis. Po vienu šiuo žodžiu gali slėptis net 200 sudedamųjų dalių, kurių 95 proc. nenatūralios kilmės. Kodėl apie tai šneku? Todėl, kad kvapai yra vieni iš dažniausių alergenų, o jei jie ir nenatūralūs - tai ir kenksmingi mūsų organizmui. Nenoriu plėstis apie jų sukeliamą žalą, nes visa tai lengvai galima rasti internete. 
     Savaime suprantama, kad kvepaluose kvapiųjų medžiagų koncentracija didžiausia. Tualetiniame vandenyje yra iki 6 prorinai, mediena ar kitos kvapų natos, o dirbtinai sukurtas aromatas, kuris tik imituoja natūralų. Pavyzdžiui jazmino kvapo pagrindą sudaro benzilo acetatas, citronelolis naudojamas kuriant rožės kvapą, linalool - pakalnutės ir t.t. Kaip dabar skambėtų kvepalų pristatymai? Viršutinės natos : benzilo acetatas, terpineolis, hidrooksicitronelalis.... Nebelieka jokios magijos, sukurta ilc., kvapiajame vandenyje 6-12 proc., o kvepaluose 12-30 proc. aromatinių medžiagų. Deja, už dailaus fasado, tai yra dailaus buteliuko, dažniausiai slepiasi ne rožės, jazminai, mandaiuzija dūžta į šipulius. 
     Grįžtu vėl prie atarų, juk apie juos ir noriu paplepėti. "VIVI" ataras - tai pirmieji mano išbandyti natūralūs kvepalai. Ilgą laiką jie žadino mano smalsumą, kol galiausiai ėmiau ir įsigijau juos. Pasirinkimas tuo metu buvo kuklus (rodos tik 3 kvapai), tačiau man maloniausias buvo būtent jazminų ataras. Aš labai mėgstu jazminų aromatą. Einant gatve kai užuodžiu netoliese jazminų krūmą, taip ir norisi sustoti ir pasimėgauti, atsipalaidavus pasvajoti. 
    Jei jums jazminai nepatinka, galite rinktis ir iš kitų "VIVI" kvapų:
  • BON BON - juodųjų serbentų hidrolatas, vaisių esencijos ir daugiau nieko. 
  • AMBER - gintarinis ataras, sujungtas su sandalmedžio eteriniu aliejumi.
  • LET IT RAIN - žemės kvapas, sujungtas su sandalmedžio eteriniu aliejumi.

   
Nuotrauka iš http://www.dawn.com/news/882937/flower-power-the-fragrant-motia

  
    VIVI atarai - ypatingos aliejinės pačių natūraliausių kvepalų kompozicijos. Jos skleidžia aromatą aliejams šylant ant pulsuojančių kūno vietų - riešų, kaklo. Kvepalai labai gražiai pavadinti - Lullaby ( liet. lopšinė). Tai yra naktį žydinčių jazminų natos sandalmedžio aliejaus bazėje. Jau anksčiau minėjau, jog sandalmedis reikalingas kvapo užrakinimui savyje, todėl jam tenka antraeilis vaidmuo. Pagrindinis kvapo dirigentas - jazminų šeimai priklausantis augalas (lot. Jasminum Sambac), dar žinomas Motia vardu, kitur angliškai vadinamas Arabiškuoju jazminu, kurio gimtinė yra Butanas, Indija, tačiau pradėtas auginti ir kitose šalyse. Dažniausiai naudojamas kvepalų gamybai arba arbatoms. Šitas augalėlis neabejotinai gerbiamas žmonių, nes Filipinai Motia jazminą laiko savo nacionaline gėle ir taip pat yra vienas iš trijų nacionalinių gėlių Indonezijoje. Įdomiausia, kad šių jazminų žiedai išsiskleidžia naktį. Nuostabu, ką? Lyginant su kitais jazminų kvapais, Motia ataras yra švelnesnis, tačiau ilgiau išlieka. Indai sako, jog šis kvapas susijungęs su Himalajų kalnų miškų aromatu. 
    Kvepalai yra aliejaus konsistencijos. O kvapo tikrai nesumaišysite su jokia kita gėle. Tai saldus ir intensyvus aromatas tinkamas dienai. Visa kita - jau skonio reikalas. Tokius kvepalus reikia tepti tik ant odos, o geriausia tose vietose, kur pulsuoja kraujagyslės, tai yra riešai, už ausų. Aliejui šylant aromatas skleidžiasi lyg žiedas. Man sunku įvertinti kaip ilgai laikosi aromatas ant kūno, nes uoslė pripranta prie kvapo ir jau nebereaguoja. Tačiau ant drabužių jis išlieka iki pat vakaro ir ilgiau. Mano šalikas visą laiką kvepia jazminais. 
    Labai įdomi ir naudinga patirtis išbandyti natūralius kvepalus. Tiesa, jie brangesni nei sintetiniai kvepalai, tačiau ilgiau naudojami. Kol kas nesu visiškai pasiruošusi atsisakyti įprastinių kvepalų, nors prisiskaičiau daug straipsnių, kuriuose nenatūralūs kvepalai yra smarkiai peikiami. Bet bent jau galiu juos naudoti rečiau. Tai negi dabar turiu mesti lauk savo "Molinard"?! Tikrai ne. Laikysiu juos ypatingoms progoms, o kasdienai rinksiuos natūralius. Ateityje norėčiau išbandyti ir kitų kvapų, todėl pasidomėjau atarų pasiūla Lietuvoje. Apačioje išvardinau keleta rastų parduotuvių. Galiu pasakyti, jog pasiūla nemenka, tikrai yra iš ko rinktis. Rekomenduoju bent jau nueiti į bet kurią parduotuvėlę ir pauostyti skirtingų natūralių kvapų. Gal patiks ir jums. 

Atarais taip pat prekiauja:


Papildomai apie atarus ar kvepalus galite pasiskaityti:
Fragrantica.com "Aldehydes"
Fragrantica.com "Notes"
Kvepalai ir iš ko jie gaminami 
Bernardinai.lt "Saldžiai kvepiantys nuodai arba kokius kvepalus naudojate jūs?
Baroca.lt "Ar žinote kvepalų gamintojų gudrybes?"

Jurgita



2 komentarai:

  1. Labai įdomus straipsnis, jaučiuosi pagilinusi savo žinias apie natūralius kvepalus :) Let it rain kvepalų aprašymas skamba pukiai, reikės keliauti pauostyti!

    AtsakytiPanaikinti