2014 m. lapkričio 5 d., trečiadienis

Nagų lakas, jo pavojai ir mano atradimas

Nuotrauka: http://www.ambrin-ongles.com/images/r/rev/revolution.jpg

      Sako, jog grožio srityje viena pavojingiausių sveikatai specialybių yra kirpėjos. O atrodo tokia ji nekalta. Tačiau šiai specialybei nedaug nusileidžia manikiūrininkės, kurios diena iš dienos traukia į save gal ne plaukų laką, bet nagų tai tikrai. Šis įrašas paskatino mane labiau pasidomėti, kas tokio blogo tuose spalvinguose buteliukuose. 

      Nei viena nenorime vaikščioti netvarkingais nagais. Jaučiame natūralią pareigą juos bent jau apsitvarkyti, o kartais ir nusilakuoti. Čia mums labai praverčia parduotuvės, kurių lentynos tiesiog lūžta nuo pasiūlos. Įvairios spalvos, atspalviai, tekstūros... Bet ar bent pagalvojote kada, jog visuose šituose grožiuose gali slypėti itin pavojingi sveikatai komponentai? 

      Nagų lako istorija

      Remiantis istoriniais šaltiniais, pirmieji nagų lakai atsirado maždaug 3000 m. pr. Kr. Tuo laikotarpiu kiniečiai gaminosi nagų lakus kiaušinių baltymų ir arabiškų klijų pagrindu. Šiek tiek vėliau egiptiečiai dažė nagus raudonai arba rudai henos pagrindu.

      Tam, kad turėtume nagų laką tokį, koks jis yra šiandien, reikėjo laukti dvidešimtųjų metų ir...automobilių dažų, kurie tiesiogiai įkvėpė Michelle Ménard. Ši moteris žinoma kaip nagų lakų "su spalva" kūrėja. 

      Toksiškasis trejetukas

      Netgi jeigu per tą nepilną šimtą metų nuo dvidešimtųjų kas nors ir pasikeitė sudėtyje, visgi fakto paneigti negalima - nagų lakas slepia toksinius, alergizuojančius ir netgi kancerogeninius ingredientus.

     2012 metų pavasarį Departement of Toxic Substances Control patikrino San Francisco manikiūro salonus. Taip buvo rastas ir atpažintas pavojingasis trejetukas ir netgi ant tų nagų lakų buteliukų, ant kurių buvo pažymėta, jog gaminys yra be toksinų (Toxic free). Žinoma, tarp daugelio kitų, tačiau čia išskiriami patys pavojingiausi, tokie kaip:

Formaldehidas. Nacionalinis Vėžio Tyrimų Centras (Centre International de Recherche sur le Cancer) šią medžiagą yra įtraukęs į kancerogeninių medžiagų sąrašą. Lakus ir kvėpavimo problemas galintis sukelti ingredientas ypač pamėgtas nagų lakų gamintojų, nes padeda nagų lakui kietėti, o tai reiškia - džiūti.

Ftalatai. Medžiagos, turinčios savybę trikdyti ir išbalansuoti mūsų endokrininę sistemą. Kosmetikoje (o ir kitur) jų naudojimas uždraustas dar 1976 metais.

Toluenas. Ši medžiaga palengvina nagų lako padengimą, tačiau gali sukelti įvairias odos alergijas bei trikdyti kvėpavimą. Plačiai naudojama industrijos pramonėje.

      Kad ir kaip būtų liūdna, bet 100 procentinio natūralaus ar juo labiau ekologiško sertifikuoto nagų lako jūs nerasite niekur pasaulyje. Taigi negaiškite laiko ieškodama tokio produkto - jis neegzistuoja. Tačiau dabar galima nusipirkti nagų lakų be šių ar kitų toksinių medžiagų. 

      Tai mano pirmasis - negalima sakyti natūralus, nes tikrai ne - sveikesnis nagų lakas kosmetinėje. Visai neseniai pabandžiusi Avril blakstienų tušą susigundžiau ir šios firmos nagų laku, juolab, kad spalvų gama iš tiesų įspūdinga. Pačius gamintojus jau esu trumpai pristačiusi kalbėdama apie tušą. Nauji Lietuvoje, jauni Prancūzijoje, nebrangūs, sveiki, bet kokybiški - taip galima juos apibūdinti.

Nuotrauka: http://www.biopur.fr/modules/psblog/uploads/1353665339.jpg
      Gamintojas teigia, jog sudėtyje nėra šių ir kitų toksinių medžiagų. Tai ir buvo viena iš priežasčių, kodėl nusprendžiau išbandyti vieną iš nagų lakų. 

      Kaip jau minėjau, paletė iš tiesų gana nemaža ir įvairiaspalvė: nuo pačių šviesiausių iki pačių tamsiausių. Pati išsirinkau Vermillon (išvertus skaisčiai raudona) spalvą. 
  • Nagų lako kaina vidutinė - iki 16 litų. Įkandama, jeigu palyginsime su tuo, kiek moterys išleidžia žinomiems brandams;
  • Džiuginanti žinia, jog sudėtyje nėra pačių toksiškiausių ingredientų;
  • Buteliukas "kaip tik tokio dydžio". Nei per didelis, nei per mažas. Garantuoja sunaudojimą;
  • Spalva super gerai pigmentuota. Galėtų užtekti ir vieno sluoksnio, bet su dviem geriau;
  • Teptukas mažas, o man tai užtikrina tolygesnį lako padengimą prie odelių. Niekada nevaikštau pas manikiūristes, todėl pačiai sugebėti gražiai nusilakuoti yra didelis privalumas;
  • Pakankamai gerai laikosi. Po 3 ar 4 dienų gali atšokti kamputis nuo galiuko, bet užsilakavus toliau puikiai laikosi;
  • Gražiai ir švariai dengiasi. Jokių ruoželių, oro burbuliukų;
  • Greitai džiūsta. Sakyčiau netgi labai greitai;
  • Prabangiai atrodanti spalva.

      Iš tiesų neradau jokių minusų. Žinoma, palyginus su mano mėgstamiausiais Orly nagų lakais, šis tikrai laiko kiek trumpiau, bet dėl to aš visai nepykstu. Rekomenduoju moterims, kurios rūpinasi savo sveikata, nes tas nagų lako kvapas ir ypač poveikis, galintis atsirasti ilgainiui tikrai nieko gero nežada, ar ne? :))

Laura

8 komentarai:

  1. Labai idomus ir naudingas irasas! Uzjauciu as manikiuristes, nes tiek prisikvepuoja tu chemikalu, kad neduok dieve.. As pati besilakuodama kartais vos nepadustu nuo tu stipriu kvapu.. Beje, tavo pasirinkto nagu lako spalva ypatingai grazi!! Reikes butinai isbandyti! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labas, Monika :) ačiū. Žinoma pabandyk ir įspūdžiais pasidalink ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O kur galima rasti šitos firmos gaminių Lietuvoje? :) Laaaaabai patiko spalva ant tavo rankų, nors aš ir nesu tas žmogus, kuris nagus lakuoja dažnai - bangom, kai pasiilgstu spalvų, ką nors vis užsitepu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dina, šį nagų laką pirkau shopeko.lt parduotuvėje :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kadangi man labai svarbu nagų priežiūra, tai reikės pradėt žiūrėt nagų lakų sudėtį. Gal nuo tam tikrų medžiagų ir pradėjo taip nagai skilinėt :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nagų lakas gražu bet reikia saugotis, nes mano viena draugė dabar ieško kur pigiau nagų grybelio gydymas
    .

    AtsakytiPanaikinti
  7. Pasirodo, kad nagų lakavimas ne tk grožis, bet ir pavojus. Reikės skaityti kas įeina į nagų lako sudėtį, kad neprisišaukti problemų

    AtsakytiPanaikinti
  8. Gal pigus nagų lakas ir gali pakenkti, bet brangesnis ir žinomų kompanijų nemanau.

    AtsakytiPanaikinti