2014 m. sausio 22 d., trečiadienis

Žiema jau žnaibo žandukus. O kaip laikosi mūsų rankos?

      Žiema dabar kankina ne tik mūsų veido odą, bet ir rankas. Penkiolikos laipsnių šaltukas, žvarbus vėjas, temperatūrų skirtumai lauke ir patalpose, sausas oras namuose gali nedraugiškai sudirginti rankų odą. O kur dar buities darbai nesaugant rankų, mėgavimasis karšta vonia pamirštant po to sudrėkinti odą kremu, aliejumi? 
      Rankos yra ypač pastebima kūno dalis. Nei kiek ne mažiau už veidą. Šnekant mes dažnai gestikuliuojam ar kitaip rodom savo rankas aplinkiniams, todėl į jas taip pat gali būti atkreiptas dėmesys. O jeigu jos sausos, šiurkščios, suskilinėjusios, įtrūkusios? Žiemą tai praktiškai neišvengiama, nes oda tiesiog praranda drėgmę dėl šalčio, oro temperatūrų skirtumo ir visų kitų mano jau išvardintų faktorių. O praradusi drėgmę neretai praranda ir išvaizdą. Taigi, kaip jas gelbėti? 
      Visų pirma, privalote turėti pirštines. Ir ne šiaip pirštinaites - labiau dailias, negu šiltas, - o tikras pirštines! Rinkitės vilnones, medvilnines, bet tik ne sintetines. Specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį į pamušalą. Jis turėtų būti natūralus šilkinis, nes jis puikiai sugeria drėgmę (juk prakaituojame, ar ne?), o tai reiškia, kad rankos nešunta, nedrėgsta, kas yra labai svarbu. Juk nenorit drėgnų rankų ištraukti iš pirštinių, pavyzdžiui, suskambus telefonui tokiame šaltuke? 
      Antras daiktas, kurį turite turėti yra kremas. Žiemą patariama rinktis kremus, kurie savo sudėtyje neturi vandens. Na, o jeigu jūsų kremas ir turi, tai patariama pasitepti juo gerokai prieš išeinant iš namų. Šaltuoju metų laiku rinkitės maitinančius kremus, jeigu jais tepatės prieš išeidami į lauką ir turėkite drėkinantį kremą, kuriuo galėsite pasitepti būdami namuose, darbe ar bet kurioje kitoje patalpoje bei po namų ruošos darbų. 
      Trečia pamoka, kurią pravartu išmokti, jeigu dar nepakankamai dėmesio tam skiriate, tai vandens gėrimas. Vanduo - pats didžiausias ir pats geriausias mūsų organizmo drėkiklis. Jeigu geriame per mažai vandens, gali sausėti ne tik rankų, bet ir viso kūno oda! 
      Indų, grindų plovimas plikom rankom taip pat neduoda jokių gerų rezultatų, nebent švarius indus ir blizgančias grindis. Namų ūkio darbus, kurie susiję su chemijos naudojimu, patariama atlikti guminėmis pirštinėmis. Taip ne tik nesušlapsit rankų, bet ir chemikalai nepateks ant jūsų odos. Aršios putojančios medžiagos tik pablogins situaciją. Jeigu nemėgstate ir jums nepatogu, pavyzdžiui, indus plauti mūvint pirštines, atlikusi darbą kuo greičiau nusausinkit rankas ir pasitepkit kremu. 
      Karšto vandens procedūros taip pat neigiamai veikia rankų odą. Įsivaizduokit, grįžtate iš tokio šaltuko į namus ir jeigu turite laiko, lekiate kur? Taip, tikriausiai tiesiai į vonią. Prisileidžiate karšto vandens ir džiaugiatės jus užliejusia šiluma. Ir jums taip gera, kad pragulite ten kone valandą. Dėmesio, nepamirškim po dušo, vonios procedūrų palepinti savo odą kremu ar mėgstamu aliejumi. Drąsiai aliejumi galite tepti ir rankas. Taip oda bus sudrėkinta ir ypatingai švelni. 
      Jeigu namuose esate "atsidariusi" asmeninį SPA centrą, kuriame "lankotės" bent kartą per savaitę, į bendrą procedūrų sąrašą įtraukite ir procedūras rankoms. Tai gali būti ramunėlių, šalavijų ar liepžiedžių nuoviras, kuriame pamerktos rankos turėtų būti laikomos bent 10 minučių. Po to patepkite jas riebiu kremu. Tai rankas minkštinančioji procedūra. Jei norite pamaitinti rankų odą, rinkitės parafino voneles. Iš pradžių rankos sutepamos kremu, o tada pamerkiamos į šiltą parafino vonelę. Galite pasidaryti ir naminių kaukių su jums patinkančiu aliejumi. Tik svarbu rinktis gryną, nerafinuotą ir nedezodoruotą. Ištepkite rankas plonu sluoksniu aliejaus (pavyzdžiui, alyvuogių), užsidėkite nenaudojamas pirštinaites (tik ne sintetines!) ir palaikykite bent pusvalandį. Nuplauti nereikia, nusausinkite servetėle. Nepamirškite ir rankų šveitimo procedūros, kuri yra taip pat ne mažiau svarbi. Rankų odai tinka kavos tirščiai, vandenyje pamirkyti avižiniai dribsniai, rudasis cukrus. Maišykite su aliejais ir švelniai, sukamaisiais judesiais įtrinkite į odą. Po procedūros nepamirškite kremo. 
      Taigi, dabar jau darosi aišku, kad ne tik žiemą mūsų rankoms reikia skubios pagalbos, bet ir bet kuriuo metų laiku ir ypač tvarkantis namuose. Tačiau pripažinkim, jog žiemą mūsų oda kenčia kone labiausiai. Tad pasirūpinkim, kad tai būtų kuo mažiau jaučiama! :)

Laura

5 komentarai:

  1. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kažkas čia ne taip su komentaru, iš tiesų. Man atsiuntė jūsų klausimą, bet atsidarius šį straipsnį rodo, kad "autorius pašalino šį komentarą" (??). Nei vieno komentaro nesu ištrynusi O.o atsakysiu, nes gavau į paštą: specialiai kur įsigyti nežinau, bet manau tokių pirštinių galima ieškoti rimtesnėse galanterijos parduotuvėse :) pati asmeniškai dėviu orui pralaidžias avies vilnos pirštinaites :)

      Panaikinti
  2. Įdomiai čia su tuo klausimu ir jo pašalinimu gavosi... matyt, kažkokia techninė klaida.
    Ačiū už atsakymą. Iš tiesų Jūs savo įraše minite pirštines su šilko vidumi, todėl klausiau būtent apie tai :) Aš turiu pirštinių visokių, man tiesiog būtų įdomu būtent su šilko vidumi, nes niekad niekur tokių nesu mačiusi :) Pagalvojau, kad jei jau rašote apie tai, tai galimai žinote kur tokių būna.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. aš asmeniškai pati nesu tokių niekuomet specialiai ieškojus, bet iš savo praktikos pasakysiu, kad būna įvairiais pamušaliukais :) kadangi natūralus šilkas nėra pigus, tad darau prielaidą, kad turguje tokios prekės neįsigysite :) verčiau paieškoti "prabangesnėse" ar specialiuose parduotuvėse :) kadangi straipsnis buvo surinktas remiantis medžiaga internete - paėmiau ir šį patarimą, nes jis labai logiškas :)

      Panaikinti
  3. Na, turguje neieškojau ir turgaus asortimento nežinau :) Kadangi internetinėse parduotuvėse niekad neužkliuvo akis už tokių, tai pamaniau, kad Jūs man padėsit. Bet supratau, ačiū už atsakymą :) Pati susirasiu :)

    AtsakytiPanaikinti