2014 m. gegužės 3 d., šeštadienis

Argano aliejus: produktas, kurio į nieką kitą nekeisčiau


      Jeigu manęs kas paklaustų, ką iš grožio priemonių dievinu labiausiai - net negalvojusi pirmą vietą skirčiau argano aliejui. Tai bene vienas rečiausių augalinių aliejų pasaulyje, spaudžiamų Maroke, kur pelnytai yra vadinamas baltuoju auksu. Tik šioje šalyje - ir niekur kitur daugiau pasaulyje - auga argano medis. Dėl susirūpinimą keliančio nykimo (anksčiau buvo kertamas medienai), šis plačialapis medis saugomas UNESCO.


      Auga lėtai, pirmuosius 14 metų neveda jokių vaisių, o tam, kad gauti litrą aliejaus, prireikia net 8 kilogramų vaisių ( vieno medžio metinis derlius). Tai viena priežasčių, kodėl šis aliejus yra ir vienas brangiausių. 



      Aliejaus spaudimu užsiima berberės moterys. Tai joms suteikia ne tik darbą, bet ir finansinę nepriklausomybę, galimybę susitikti su turistais, netgi mokytis (kai kurie kooperatyvai užsiima ir edukacinėmis programomis). Vos tik susikūrė pirmosios kooperacinės bendruomenės, moterys gavo galimybę išeiti iš namų židinio ir parnešti šeimai pinigų. Anksčiau vyravo nuomonė, jog moterims darbe ne vieta, todėl vyrai gana sunkiai jas išleisdavo dirbti, tačiau šiandien situacija gerokai pasikeitusi. Daugybė moterų kas dieną susirenka darbo patalpose ir linksmai dainuodamos žingsnis po žingsnio rankomis spaudžia aliejų. 

                                     
Nuotrauka iš: http://0.tqn.com/d/moroccanfood/1/0/W/G/-/-/argan-fruit-interior-collage.jpg

      Kelias nuo vaisiaus iki aliejaus yra nepaprastai ilgas. Visų pirma, berberės moterys kruopščiai surenka vaisius ir palieka juos džiūti saulėje. Nuo išdžiovinto kevalo lengviau atskirti tam tikras jo dalis. Naudodamos dvejus akmenis, moterys švelniais ir kruopščiais smūgiais atskiria išdžiuvusį sluoksnį nuo riešuto. Tada tokia pačia technika praskeliamas riešutas ir išimamas branduolys, iš kurio ir bus spaudžiamas aliejus. Jo spaudimui naudojamos specialios girnos. Tam, kad gautų 1 litrą aliejaus, moterys 20 valandų suka akmeninės girnos rankeną. Šio įrenginio lataku išbėga tirštas rudos spalvos skystis, kurį darbininkės maišo rankomis, kol šis pradeda tirštėti, ir nuo jo atsiskiria grynas aliejus. Po tokio alinančio kelių dienų proceso, moterys save palepina išsitepdamos veidą ir kūną su ant rankų likusiu aliejumi. Kadangi peržiūrėjau galybę reportažų, negaliu nesistebėti, kokie jaunatviški jų veidai ir kokios puikios rankos!

                                           GIRNOS  Nuotrauka iš: http://www.anca-maroc.com/sites/default/files/img3.jpg

      Šitokiu (rankiniu) būdu spaustas aliejus naudojamas maisto gamybai. Beje, yra ir šaltasis-mechaninis spaudimo būdas. Technika mažai kuo skiriasi, tačiau jau paskutiniame etape, kuomet spaudžiami branduoliai, naudojamas kiek kitoks įrenginys. Toks spaudimas užtrunka iki 2 valandų ir, kaip teigia kooperatyvų šeimininkės, tokiu būdu spaustas aliejus yra vadinamas kosmetinio naudojimo. Įrenginys buvo sukonstruotas dar visai neseniai. Be abejo, aliejus, spaudžiamas rankiniu būdu, taip pat gali būti naudojamas odai, tačiau turint omenyje tai, kad pardavimo mąstai kosmetikai yra tiesiog neįtikėtini, moterys fiziškai negali suspėti pagaminti tokių kiekių aliejaus, todėl ir buvo pradėtas ieškoti sprendimas, kaip tą spaudimą pagreitinti. Šaltasis spaudimas ne iš tolo nenusileidžia rankiniam!

      Argano medžiai auga ir neša derlių jau nuo neatmenamų laikų. Mamos aliejumi masažuoja vaikus, o štai Maroko tradicinėje medicinoje naudojamas jis gydo jaunatvinius spuogus, egzemą, kitus odos uždegimus, įtrūkimus ar nudegimus. 

      Išoriškai argano aliejus dažniausiai yra naudojamas veido ar kūno odai bei plaukams. Turtingas vitaminu E bei gausus antioksidantų, jis pasižymi odą atkuriančiomis, raukšles lyginančiomis ir saugančiomis savybėmis. Dėka jų, jis puikiai tiks brandžiai odai. Taip pat aliejus stangrina, minkština, ramina sudirgusią odą. Tai aliejus, tinkamas visiems odos tipams, neišskiriant nei riebios odos. Riebios odos savininkėms sureguliuoja sebumo išskyrimą, o sausai grąžina reikiamą drėgmės balansą. 

Asmeninė patirtis: paskutiniu metu sumąsčiau paeksperimentuoti su savo veido oda. Nors nenaudoju jokio naktinio kremo, sugalvojau, jog galėčiau tiesiog imti ir pabandyti. Nereikia pamiršti, jog aliejai ne drėkina, o maitina odą, todėl jeigu Jūs sugalvosite tokį eksperimentą atlikti šiltos dienos metu - galite nukentėti. Iš esmės oda maitinama tik šaltuoju metų laiku arba, jeigu pakankamai drėkinate vasarą, galite pamaitinti nakties metu. Jeigu leisitės į tokią "avantiūrą", nepamirškite derinti maitinimo su drėkinimu. Taigi, dieną drėkiname (bent jau šiuo metų laiku!), o naktį valgydiname. Taip aš dariau visą mėnesį su keliomis mažomis pertraukėlėmis (dėl jų kalta aš pati). Kiekvieną kartą atsibudusi jausdavausi labai gaiviai, oda būdavo švelni ir iš pažiūros tikrai pamaitinta, stangresnė, su laiku dingo nušerpetoję odos ploteliai, tempimo jausmas. Jeigu iškildavo koks mažas spuogelis, jis tuoj pat sumažėdavo, kol visai dingdavo. Po mėnesio savo odos būklę galiu įvertinti labai gerai (jeigu gerčiau daugiau vandens, vertinčiau puikiai).
      Veidui užtenka vos kelių lašelių. Nesusipilkite pusės buteliuko :) Ir nepamirškite - tepkite tik ant švariai nuvalytos, hidrolatu sudrėkintos odos. Galite įtrinti švelniais masažuojamaisiais judesiais - juk tepatės tikrų tikriausiu auksu!

      Argano aliejus, kaip jau minėjau, gali būti naudojamas ir plaukams. Pakalbėkime apie merginas, desperatiškai ieškančias priemonių skilinėjantiems plaukų galiukams. Argano aliejus čia, beje, nepralenkiamas ir pranoks bet kokius Jūsų L'oréal, Avon ar bet kokius kitus pramoninius serumus, kurie neretai žaidžia žodžiu "aliejus" ar yra prifarširuoti silikonų. Turiu Jus eilinį kartą nuliūdinti - rezultatas džiugins tik tol, kol naudosite. Nutraukus tokio gaminio naudojimą, po kurio laiko vėl džiaugsitės "išsižiojusiais" plaukų galiukais. Silikonas užpildo plauką, todėl Jums atrodo, jog jis išsilygino. Taip, tik atrodo. Na, o apie marketingo triukus net kalbėti neverta. Pasiimkite bet kurį Jūsų turimą argano aliejaus serumą (turiu omeny tą buteliuką, ant kurio parašyta "Argano aliejus" ar "Su argano aliejumi" ir kurį pirkote kokiame nors "Droge" ar "Douglas") ir pasakykite, kurioje sudėties vietoje matote Argania Spinosa Kernel Oil? Tikrai ne pirmoje ir tikrai ne vidurinėje. Greičiausiai paskutinėje dalyje. Na, ten, kažkur prie galo. Būtent dėl tokių apgavysčių aš ir nusprendžiau gydyti savo plaukų galiukus kitokiomis priemonėmis. 

Asmeninė patirtis: Argano aliejų plaukų galiukams pirmą kartą nusipirkau maždaug prieš pusantrų metų. Tada n metų kenčiau nuo nesibaigiančio galiukų lūžinėjimo, šakojimosi. Tai mane pradėjo vesti iš proto, nes augant plaukams, jie visuomet plonėdavo. Turbūt bent kas antra moteris supranta, kokia tai bėda. Taigi, pasidomėjau, nusipirkau, nusikirpau galiukus ir pradėjau ilgą gydymo procesą. Lygiai metus laiko (o gal net daugiau) kas vakarą sudrėkindavau plaukų galiukus ir juos ištepdavau aliejumi. Tai man tapo tikru ritualu, kurio neleisdavau sau užmiršti net išvykus į svečius. Visuomet su savimi turėdavau buteliuką. Per tuos metus dar du ar tris kartus esu pakirpusi galiukus. Vieną vakarą tiesiog nustojau naudoti aliejų ir dabar, kai praėjo jau maždaug pusę metų, mano plaukų galiukai vis dar sveiki. Man tai tiesiog neįtikėtina. Iš tiesų metus gal ir nereikėjo naudoti, tačiau tas ritualas man labai patiko. Jaučiausi lyg daryčiau sau kažką labai naudingo, gero ir mielo. Žinoma, dar ir dabar bent kartą per savaitę ar per dvi pasidarau plaukų kaukę be jokio papildomo aliejaus, tik argano. Mes labai gerai susidraugavę :) Jeigu tepsite plaukus aliejumi (bet kokiu), nepamirškite sudrėkinti jų. Sausų plaukų joks aliejus "nepaims". Drėgmė padeda aliejui įsiskverbti ir galų gale veikti. Nepamirškite galvos apsukti šiltai rankšluoščiu. Šiluma taip pat padeda aliejui veikti. 

      Tikras argano aliejus bus atvežtas tik iš Maroko ir iš niekur daugiau pasaulyje. Nesigundykite pilstytais aliejais, apgaunančiomis reklamomis. Tikras argano aliejus niekuomet nekvepės rožėmis ar kitais dangiškais kvapais ir sudėtis jo bus tik viena - Argania Spinosa Kernel Oil.
Laura

53 komentarai:

  1. Aš pirkau Eurokos šampūną Live Clean, jame Argania Spinosa Kernel Oil trečioje vietoje, antroje Argania Spinosa extract, pirmoje vanduo.
    O kur nusipirkti to tikrojo, nes daug kur matoma kad pilstytas, nes viskas ant etikečių lietuviškai parašyta.
    Aš mėgstu šį aliejų, nes jis nekemša porų, darausi kaukes, padrėkinu plaukus nakčiai, pamaitinu veido odą, bet tai tikrai nėra stebuklas, tiesiog gera natūrali priemonė.Ačiū už straipsnį,patiko

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Live Clean tikrai ne tokia abejotina, kaip L'oréal'is, pavyzdžiui :) kalbėjau grynai apie tuos brandinius produktus :) O dėl aliejų, sakyčiau, individualu. Man argano aliejus tikras draugas, ko nepasakyčiau apie kokosų aliejų, kurį dievina daugelis merginų :) tiesiog siūlau pabandyti. Jeigu ne veidui, tai plaukams. Manau, plaukai padėkotų :)

      Panaikinti
    2. Savąjį argano aliejų pirkau iš internetinės parduotuvės www.naturata.lt. AKAMUTI aliejai, sviestai ir kiti produktai yra labai puikūs. Būtent argano aliejus mane atvedė į natūralios kosmetikos pasaulį:)

      Panaikinti
    3. Aš taip pat pasidalinsiu, kur perku :) perku "Kvapų namuose". Man irgi reikia gerai pamąstyti, kas mane atvedė į natūralios kosmetikos pasaulį.Gerai pagalvojus, ar tik nebus tas pats aliejus :D

      Panaikinti
    4. Argan.lt nepakeičiamas argano aliejus, visuomet renkuosi šį, tikras kvapas ir pats aliejus

      Panaikinti
  2. Siaip esu pastebejusi,kad daug kur galima argano isigyti - uoga uoga,kvapu namai,netgi naujoji barmune turi jo (tiesa pasakius toki plaukam ir pirkau,nes ten ciut ciut pigiau nei KN,o raso kad kilmes salis marokas,ir kvapas specifinis yra,tai vis tikiuosi kad grynas.:) Dar esu maciusi droge firmos Planeta Organica gryna arganu alieju supakuota i dezute,padetas salia veido kremu.:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Visiškai pritariu dėl tų brand'inių produktų ir "argano aliejaus serumų", kur argano aliejus kartais tik 1 procentą sudėties užima. Teko bandyti tikrą argano aliejų, kur už 15 mililitrų buteliuką mokėjau 50 lt, ir, beje, pats aliejus atkeliavo visiškai tamsioje pakuotėje, kaip ir turėtų būti... O tie visi serumai tėra tik chemijos mišinys, kuris, deja neduoda ilgalaikio efekto.
    Labai informatyvus straipsnis. Norėtųsi daugiau panašių straipsnių apie natūralius aliejus, kurių yra tikrai nemažai, tik kad žmonės nelabai žino, pvz (vynuogių kauliukų, jojobos aliejus, taip pat migdolų, avokado aliejai).
    ___
    http://inmyflowoflife.blogspot.co.uk/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, kai kurie aliejai turi būti tamsaus stiklo taroje, nes sąveikoje su saulės spinduliais, greičiau oksiduojasi. Pačioje pradžioje to dar nežinojau ir mano argano aliejus sugedo greičiau, nei turėjo pagal galiojimo laiką (pats pirmasis buvo ne iš KN pirktas ir šviesaus stiklo taroje. Tarp kitko, KN produkcija esu nepaprastai patenkinta). Būtinai bus tokių straipsnių dar ateityje :) dėkoju!

      Panaikinti
  4. Sveikos, o gal žinote kaip naudoti argano aliejų išsausėjusiems plaukams, nes mano plaukai labai pučiasi. Tą aliejuką, geriausia ištepti ant drėgnų plaukų, ar darytis kokias to aliejuko voneles plaukams? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, o pučiasi išplovus galvą ar tiesiog turi polinkį pūstis dėl to, kad yra sausi? Jeigu pučiasi po plovimo, naudokite kondicionierių, bet jeigu ir jo neužtenka, tai būtent glotnumui suteikti siūlau labiau ne argano aliejų, o brokolių sėklų (galima nusipirkti biokosmetikos akademijos puslapyje) ar kamelijų aliejų. Citata apie kamelijų aliejų: "Ar jums kada nors kilo klausimas, kodėl Japonijos moterų plaukai blizga kaip šilkas? Paslaptis: jos naudoja kamelijų aliejų.

      Aliejus išlygina plauko žvynelinį sluoksnį, tada plaukas geriau atspindi šviesą ir ima blizgėti. Kamelijų aliejus puikiausiai minkština, išlygina plauko sieneles, padeda išlaikyti drėgmę, atkurti sausų ir pažeistų plaukų struktūrą, suteikia jiems prarastą žvilgesį bei lankstumą, įtrintas į galvos odą skatina plaukų augimą, apsaugo nuo jų slinkimo, maitina odą, glotnina ir švelnina plaukus, padaro juos lengvai iššukuojamus.

      Sausus, pažeistus plaukus, per visą ilgį, ištepkite šiuo aliejumi ir apvyniokite šiltu rankšluosčiu, palaikykite kaip galima ilgiau (bent 20 minučių), geriausiai per naktį, tuomet išplaukite šampūnu."
      O argano aliejų galite naudoti galiukams, nes sausi plaukai turi polinkį greičiau skilinėti.

      Panaikinti
    2. Mano plaukai tokie linkę į garbanojimąsi, tos garbanos geriausiai matosi sutepus kokiomis nors plaukų priemonėmis. Šiaip anksčiau mano plaukai buvo kiek glotnesni, o dabar jie pučiasi, nes greičiausiai yra išsausėję.
      O jūsų patarimais būtinai reikės pasinaudoti, labai ačiū!

      Panaikinti
    3. O kur rekomenduotumėt kamelijų aliejų pirkti?

      Panaikinti
    4. Labas,

      kokybiškiausias, mano akimis žiūrint, būtų Kvapų namuose :)

      http://aromata.lt/kosmetika/lt/produktai/kosmetiniai-aliejai/baziniai-masaziniai?ekologiskas-kameliju-aliejus

      Panaikinti
    5. Savaji pirkau paciame Maroke, iš Berberiu, aliejus labai geras, dar viena jo paskirtis: vasara pries einant degintis issitrinkite kuna, graziai idegsite, maudyniu metu jis nenusiplauna.

      Panaikinti
    6. Savaji pirkau paciame Maroke, iš Berberiu, aliejus labai geras, dar viena jo paskirtis: vasara pries einant degintis issitrinkite kuna, graziai idegsite, maudyniu metu jis nenusiplauna.

      Panaikinti
  5. Sveiki ;) Gal galėtumėte pakomentuoti iš kur ištraukėt, kad aliejai nedrėkina? (Nereikia pamiršti, jog aliejai ne drėkina, o maitina odą, todėl jeigu Jūs sugalvosite tokį eksperimentą atlikti šiltos dienos metu - galite nukentėti.) Juk aliejų tepate ant drėgnos nenusausintos odos, tam, kad susimaišytų aliejus su vandeniu ir taip oda jį sugertų. Juk oda nesugeria nei vandens atskirai nei aliejaus :)Ar negirdėjote apie tai? Juk visi kremai drėkinamieji ar maitinamieji yra pagaminti vandens pagrindu ir pridėta aliejų plius n kitų odai nereikalingų ingredientų.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Beje, dar norėčiau paklausiu kaip jūs drėkinate veidą dieną? :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, taip ir maniau, kad kas nors tikrai paklaus :) ne taip jau ir seniai su kita tinklaraštininke diskutavome viename forume ir ji labai gražiai man atsakė. Tiesa, ji bendrauja su natūraliste kosmetologe, kiek pamenu, tokia Elyte ir yra kalbėjusi apie aliejaus funkcijas (tai supratau iš pasisakymų).
      Esmė tame, kad hidrolato (ar vandens, tačiau čia turiu omeny labiau gėlių vandenį, nes manau, jog jis visais atžvilgiais naudingesnis, negu paprastas vanduo, jeigu kalbėtume apie veido priežiūrą) ir aliejaus derinys (pasipurškiat veidą vandeniu ir tepate aliejų) vis tiek nėra drėkinimas. Vanduo tik padeda pernešti aliejų į gilesnius sluoksnius, o pati aliejaus funkcija kaip funkcija net nėra drėkinamoji (tai, kad oda sugeria aliejų, kas yra faktas, nereiškia, kad ji yra sudrėkinta). Jis maitina, prisotina odą elementais, vitaminais ir visokiais kitokiais turtais :)
      O štai jeigu kalbėtume apie drėkinamuosius kremus, tai čia jau yra mokslas ;) drėkinamieji kremai susideda iš bazinio aliejaus, vandens, hidrolatų, įvairių ekstraktų ar kitų sudedamųjų dalių. Kuo daugiau kreme skysčių, tuo labiau kremas bus drėkinantis. Čia jau reikia išmanyti gerai, kas su kuo jungiasi, kas dera, koks galutinis rezultatas, priešingai nei jūs paprastai apsiprukšti vandeniu veidą ir įmasažuoti jį aliejumi. O veidą aš ir drėkinu drėkinamuoju kremu, pagamintu iš aliejų, hidrolatų, ekstraktų ir pan. Nuostabiai drėkina ir tikrai skirtumas, kaip pasitepus vien tik aliejumi+hidrolatu - akivaizdus :)

      Panaikinti
  7. Beje, man taip pat buvo kilęs klausimas, kodėl kremas, kuris yra vadinamas drėkinančiu, taip pat turi sudėtyje ir aliejų. Juk aliejai maitina. Tada pasiėmiau savo maitinantį kremą ir užfiksavau mano jau paminėtą skirtumą. Kuo daugiau skysčių, tuo labiau aliejus drėkina. Maitinamajame kreme jų buvo vos keli ingredientų sąraše. Didžiausią dalį užėmė aliejai ir skirtumas taip pat buvo akivaizdus tarp to paties gamintojo maitinančio ir drėkinančio kremo (išbandžiau juos vienu metu, tik skirtingais paros laikais :))

    AtsakytiPanaikinti
  8. Dabar bijau supainioti,bet del drekinimo:
    Visai neseniai dar domejausi, apie odos drekinima - pati po ziemos turiu dehidratuota oda ir niekas,tikrai NIEKAS nepadeda - isbandziau viska,gerti super daug vandens,neprausti veido vandeniu,naudoti dermatologine kosmetika,naudoti ekologiska kosmetika,naudoti aliejus - rezultatas toks pats - dehidratuota oda. Taigi pradejau skaityti apie kremus. Ir radau idomiu minciu - tarkime apie no-poo metoda odai.Esme kad odai kremo nereikia,nes oda sukurta taip,kad apsirupintu pati sebumu bei palaikytu sako normalia bukle.Uzsienio forumuose nemazai atsiliepimu apie tai,kaip zmones nenaudoja kremu ir ju oda susitvarko,arba niekada nenaudoje ju pradeda wash-tone-moisturize rezima ir prasideda problemos.Dabar apie kremus - yra du tipai drekinamuju kremu - tai humektantai ir emolientai.Emolienas sukuria pavirsine plevele ir uzrakina dregme viduje,o humektantas istraukia dregme is odos i jos pavirsiu.Tai logiskai mastants,anei vienas ir ju odos nedrekina,o tik disponuoja esama dregme. P.S. gal visgi kazka patarsit ka daryti su misria,dehidratuota oda,kuriai verkiant reikia dregmes bet ir valyti t zona?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveika,
      iki 21 metų aš pati nenaudojau JOKIO kremo. Apskritai NIEKO nenaudojau veidui drėkinti, nors pas mane oda yra sausa ir jai tikrai reikia drėkinimo. Kai pradėjau dairytis į visokias pudras, pajaučiau poreikį drėkinti odą, nes jokia priemonė nepasidengdavo gražiai..visokie pleiskanojimai ir pan. Tuo metu, kai nenaudojau jokių kremų, veido oda, nors ir buvo gana sausa, bet nejausdavau tempimo diskomforto ar kažko panašaus. Pradėjus naudoti kremą, odos būklė pastebimai pagerėjo. Deja, bet nenaudojant kremo, oda niekada pati nesidrėkindavo, jokio sebumo negamindavo. Gal tiesiog mano oda tokia jau yra. Esant laisvai dienai, kai niekur neinu arba išeinu trumpam ir visai nededu makiažo pagrindo, kremo nesitepu visai. Nesijaučiu nuo jo priklausoma, bet, kaip sakiau, per tuos metus, kol nenaudojau NIEKO, nieko ir nepastebėjau. Kiek domėjausi, šis "judėjimas" kalbant apie veidą, dar visai naujas, informacijos pakankamai mažai. Lauksiu, kol atsiras daugiau išbandžiusių, gal pakalbinsiu ką nors :) labiausiai domina mane sausos odos atvejis atsisakant kremo.
      Valymui siūlau molį, nieko natūralesnio ir paprastesnio nerasit. Pati naudoju geltonąjį molį. Pirkau tada, kai veido oda iš sausos tapo mišri, bet tik iki žiemos tokia buvo. Po žiemos, deja, bet aš taip pat kovoju su išsausėjimu. Skelbsiu sau vandens gėrimo iššūkį, nes matau, kad čia nieko nebus :)
      Taigi, prausimui naudojau molį tuomet, kai mano T zona buvo šiek tiek aikštinga: spuogeliai, spuogeliai. O žandai...žandai buvo sausi, peleiskanoti. Tas molis išpildė mano visus lūkesčius:) ištraukė nešvarumus iš spuogelių, bet kartu ir nesausino odos. Beje, pas mane namuose labai kietas, kalkėtas vanduo, todėl reikia turėti omenyje, kad toks vanduo taip pat gali turėti įtakos sausinimui, jeigu molį tokiu vandeniu nuplaunate nuo veido. Vandens konsistencijos namuose nepakeisiu, tai po plovimo tiesiog nusausindavau veidą ir iškart purkšdavau hidrolatu. Tokiai dehidratuotai odai turi tikri morkų hidrolatas :)
      Daugiau nežinau, ką patarti, jeigu jau daug ką esate išbandžiusi. O kiek laiko sistemingai gėrėte daug skysčių? Gal per mažai laiko? Vandens gėrimas turi tapti maloniu įpročiu :) negali taip būti, kad vanduo, vartojamas pro burną, nedrėkintų odos. Pati mačiau "prieš" ir "po" 3 mėnesių kurso (1,5-2l per dieną) vandens vartojimo rezultatą :)

      Panaikinti
    2. Dabar mano oda yra tiesiog sausa. Po žiemos susidūriau su daugybe problemų: pleiskanojimas, tempimas, raudimas ir t.t. Tuomet griebiausi aliejaus, nes joks šveitiklis man nenušveitė tų pleiskanų ir sukietėjusių plotelių. Viskas gana greitai susitvarkė ir liko tiesiog odos sausumas. Pati bandysiu panaudoti morkų hidrolatą :)

      Panaikinti
    3. Yra begalė faktorių kurie gali lemti odos išsausėjimą. Tai gali būti priemonės kurias naudojate veido odai prižiūrėti (beje kietas vanduo tikrai sausins odą), dekoratyvinė kosmetika, taip pat laaabai didelę įtaką mūsų odai daro stresas. O taip pat esu girdėjusi, kad pas visus su metais tiesiog odoje sumažėja hialurono rūgšties kiekis ir nėra kam pritraukti vandens į odą. Kol esame vaikai hialurono turime pakankamai, todėl ir nereikia jokių kremų ir t.t.

      Pati turiu mišrią odą ir ankščiau kovojau su išsausėjusiom vietom, išsiplėtusiom porom ir inkštirais visaip kaip tik galva nešė..įvairus valymas, drėkinimas, maitinimas. Leisdavau pinigus šimtais. Pradejusi domėtis natūralia kosmetika ir cheminių kremų sudėtim atradau kokia kosmetika mano odą išbalansuoja. Mečiau visą įtartiną kosmetiką į šiukšliadėžę. Dabar bandau įvairius aliejus ir naudoju vien tik juos. Išsausėjimų neliko visiškai, beje nebereikia ir odai jokių pilingų, nes ne tik oda akivaizdžiai švaresnė (aliejai ištirpina nešvarumus, inkštirus ir netgi porų sumažėjo, oda lygesnė), nustojo pleiskanoti, oda lygesnė, švelnesnė. Džiaugiuosi esamu rezultatu ir tikrai negrįšiu prie chemijos :))

      Panaikinti
    4. Atleiskit už klaidas, darau kelis darbus vienu metu :))

      Panaikinti
    5. Labai džiugu už Jus. Iš tiesų, kartais tas ieškojimų kelias gali būti tikrai ilgas, ypač, jeigu oda probleminė :) jeigu ne paslaptis, kokią kosmetiką atradote? :)

      Panaikinti
  9. Aš manau, kad ne vanduo drėkina odą (turiu omeny, kiek geriama vandens), gerti reikia tiek, kiek troškina, na ir kokį porą stiklinių papildomai, daug svarbiau yra subalansuota mityba, su maistu gauname visų reikiamų medžiagų, taip pat reikia gerti reikalingų papildų. Visokie kremai tikrai nepadarys stebuklo, o nenaudojimas kosmetikos tikrai labiau saugo odą nei per didelis naudojimas. Man 40 metų, o mano oda tikrai kaip 30 metės. Tai dėl to, kad kosmetikos naudojau minimaliai, veidą slėpiau nuo saulės. Šiuo metu esu susidomėjusi natūralia kosmetika, bet kuo toliau, tuo labiau matau, kad ir ten visko pridėta, kas gali pakenkti, todėl atsirinkus tinkamus aliejus, vienas iš jų argano, galima minimaliomis sąnaudomis turėti skaistų veidelį. Veidą drėkinu serumu su matriksilu, ir turiu dieninį kremą gelį, kurį naudoju ne kasdien, o tik kai reikia, valymui molis ir micelinis vnduo. Išsausėjimas atsiranda nuo kosmetikoje esančio alkoholio ir oro temperatūros skirtumo žiemos metu. Žinoma, jeigu oda yra sauso tipo, kita kalba, mano mišri - normali, tai esu atradusi, kas jai tinka.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kiekvienas turi savo filosofiją ir savo požiūrį. Iš tikrųjų, kadangi pati ne taip jau seniai pradėjau domėtis natūralia kosmetika, natūraliais ar ekologiškais produktais, dar tik įžengiau į tą ieškojimų kelią :)

      Panaikinti
  10. Na as tai eko kosmetika jau 2-3 metus naudoju.Tiesa pasakius - arba as labai nepastabi arba nepamaciau skirtumo kai perejau prie jos po chemines. Nei plaukams,nei veidui.Plaukai tai isvis atskira tema, bet del veido - as linkusi kliautis sertifikatais, nors zinoma sudeti skaitau,bet tarkim bdih man jau yra patikimas gaminys, o ecocert - nevisai.Anyway, mane domina ilgalaikis vien tik alieju naudojimo veidui rezultatas,man daug nuomoniu, populiarioji yra ta,kad ilgalaikiame procese oda dar labiau issauseja.Na as jauciu,kad pasitepus aliejum ir jam isigerus oda tempia.:) iki kol ji nepagamina savo riebaliuko ir tada susinormalizuoja viskas...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip keista, ant drėgno veido patepus aliejų, man kaip tik labai drėkina ir malonus jausmas..
      Sertifikatai gerai, bet dar svarbiau sudėtys! Na o plaukai, tai tikrai, į kiekvieną šampūną reaguoja vis kitaip, bet naminės priemonės tikrai veiksmingos.

      Panaikinti
  11. Sakydama apie sertifikatus norejau tik paanktinti kolegei virs manes parasiusiai,apie eko prekes ir kas jose yra is tiesu - nors nei vienas sertifikatas neuztikrina 100 eko sudeties,yra skirtumai tarp bdih, kuris (cituoju is kito saltinio) "BDIH sertifikatas yra griežčiausias ir turintis didžiausią prestižą pasaulyje tarp biokosmetikos gamintojų." ir Ecocert,kuri turi net Oriflame keli gaminiai - pastaroji kompanija mano vertinimu skaleje yra kazkur labai zemai, o Ecocert standartai yra prieinami net tokiems gamintojams.

    http://www.patisau.lt/2010/02/kosmetikos-sertifikatai.html

    Cia apie daugeli sertifikatu po truputi parasyta.:)
    Griztant prie odos - manau kad visgi vertetu pasilikti prie aliejaus naudojimo nakciai vietoj naktinio kremo - juk jis maitina.:)
    Beje,dar vienas dalykas pamastymui i minimalizmo tema - paklauskit savo mamu ir mociuciu kaip jos priziurejau oda ir plaukus sovietmeciu kai nieko nebudavo bei dar pries ji,kai jau tikrai tikrai NIEKO nebudavo.Mano mociute pvz man visa gyvenima kartojo kad veida plove tik siltu vandeniu ir NIEKADA nera naudojusi jokio makiazo - na aisku jai dabar 80 metu ir ligos padare savo,bet ji niekada neatrode blogiau nei kitos jos amziaus moterys. Mano mamos oda buvo riebi ir jaunysteje vienintelis kremas kuri galima buvo isigyti buvo Nivea..Ir jis jai netiko.Taciau net riebia oda turedama nesiskunde spuogais.
    Beda ta,kad pasaulis tapo nepalyginamai pavojingesnis per pastaruosius 30 metu.:( maistas,tarsa,grazia oda tureti tampa tikrai sudetinga uzduotimi.

    Bet bet kokiu atveju vasara as manau pereisiu prie no poo veidui.:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Migle, kalbi absoliučią tiesą. Jeigu norisi griežtesnio už ekologišką, tai siūlau rinktis demeter ženklu pažymėtą kosmetiką :) demeter žymima tik biodinaminė, kuri yra dar vienu laipteliu aukščiau už super duper griežtai paženklintą eko produkciją :)
      Beje, visai neseniai diskutavau apie visus tuos blogius su vienu vyru. Nesistebėkit :D jis sakė, kad jo mama naudodavo...gal keistai nuskambės, bet burokėlių sultis veidui. Turėdama daug daug metų, neturėjo jokių gilių raukšlių :) nežinau, kiek tai realu, burokėlių galiomis nesidomėjau, bet jeigu vaikas būdamas tą matė, tai gal ir verta patikėti :)
      Dėl no-poo veidui...užsisakau interviu pas tave tuomet :))))))

      Panaikinti
  12. Merginos, paaiškinkit jūs man ar matote skirtumus tik sertifikatų pavadinimuose ar jaučiate, kad skiriasi ekologiškų aliejų savybės, poveikis odai? Dėl sauso veido siūlau pamaišyti aliejus ir nenaudoti vien argano, jis ne stebuklas, man pačiai jis super nedrėkino, nors mano oda mišri. Reiktų naudoti aliejų mišinukus, kurie tinka drėkinimui, taip išgausit geresnį poveikį :) Aš net pvz panaudojusi aliejų darau pertraukas ir netepu odos niekuo, nes nejaučiu jokio tempimo ar sausumo. P.s. labai išsausėjusiai odai tinka ir Monoi aliejai, tik reiktų pasinagrinėti sudėtis ar nekemša odos :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Stebuklo sąvoka individuali. Man, pavyzdžiui, kokoso aliejus visiškai netiko plaukams, odai pusėtinai. monoi nepatiko plaukams, bet patiko odai, nors paties aliejaus aprašymas yra nepaprastai gražus. Pasidalinau tiesiog savo atradimu, kuris idealiai tiko tiek odai, tiek plaukams. Aliejai nedrėkina, paaiškinau aukščiau skirtumą :) jeigu norisi aliejais drėkinti veidą, reikia rinktis aliejinius kremus, kurie yra specialiai pagaminti pagal formules, kad išgauti būtent drėkinimą :) aukščiau viename komentare viską išdėsčiau :)

      Panaikinti
    2. Negalėčiau taip kategoriškai teigti, kaip jūs teigiate, nebent turite mokslo laipsnį šioje srityje!
      Aliejus susimaišydamas su vandeniu/hidrolatu įsigerdamas nusineša vandenį į epidermį :) Kur jūsų manymų vanduo dingsta. Beje kai kurie aliejai odoje "užrakina" drėgmę.
      O ginčytis dėl šio klausimo galima daug, bet rezultatai akivaizdžiai atsako į šį klausimą. Kosmetologais beje iš vis nepasitikiu. oioioi kiek esu girdėjusių iš jų atsiliepimų apie natūralią kosmetiką ir aliejus. Kad aliejų oda nepasisavina, "dusina ją", išbalansuoja, kad tai neveiksminga ir t.t. Čia beveik tas pats, kas tikėti tuo ką sako tavo šeimos daktaras, kad tau geriau gerti tabletytes negu rinktis tai ką gamta gali duot. Nes mat iš vaisių daržovių organizmas to nepasisavins :) Simple as that

      Panaikinti
    3. Elytė Žiūkienė - kosmetologė natūralistė, tad žodžiai, manau, ne iš piršto laužti ir diplomą ji kažkokį turi turėti. O šiaip esu skaičiusi daug nesąmonių apie aliejus iš kosmetologių. Pavyzdžiui, kad negalima naudoti veidui jokiu būdu, nes kemša poras ir pan. :)))

      Panaikinti
    4. Bet reiktų nepamiršt tokio dalyko. Vandens iš išorės oda gali pasisavinti tik 10 - 30 proc. todėl tik daug geriant vandens galima pagerint odos būklę :)

      Panaikinti
  13. Įdomus straipsnis ir įdomi diskusija.

    Perskaičiau, kad aliejai tik maitiną odą ir vasarą dienai nederėtų naudoti ir šiek tiek nustebau, nes nors ir naudoju aliejus jau kokius 5 metus(veidui ir paakiams), bet niekada labai nesigilinau daug į jų veikimą, tiesiog pagal aprašymą pasirinkdavau tinkamą. Ir paskaičius čia komentarus iškilo klausimas ar tikrai labai blogai elgiuosi tiek metų naudodama tik aliejus veido odai? Juos naudoju tik dienos metu, kartais ir išvis be nieko būnu, o naktį veido odos niekuom netepu, retais atvejais kai norisi. Kažkaip nepastebėjau, kad būtų kas blogai. Per tiek metų tik odos tipas iš mišrios riebokos tapo normalus, kartais sausokas. Kaip tik paskutiniu metu vargau su oda, vis netikdavo visiškai koks aliejus, bet pabandžiau moringų aliejų ir oda atsigavo, pagražėjo, tapo lygesnė. O gal aš iš tų kam tinka aliejai pastoviai? Pvz. kaip paskaitau, paklausau, kad muilu veidą plauti blogai ir t.t., bet man kaip tik muilu veidą patinka ir tinka plauti, ypač kai pradėjau naudoti natūralius, tai veido oda tik geresnė, malonesnė tapo. Labai retai vietoj muilo molį naudoju plovimui, taip pat labai geras būdas tik "vargo" daugiau. O greitam veido odos spalvos atgaivinimui renkuosi plovimą sudrėkintomis sėlenomis arba virintomis, jei vargina sausa, šerpetojanti oda.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki:) labai malonu, kad parašėte. Iš tiesų įdomi patirtis. Jeigu kalbėti bendrais terminais ir faktais ir turint omenyje, kad aliejai atlieka maitinančią funkciją, juos kaip tik geriau naudoti nakties metu, o žiemą, kada odą vargina šalčiai ir drėkinimas jai dar labiau pakenktų - galima ir dieną naudoti. Apskritai daugelis dirbančiųjų su aliejais, nerekomenduotų jų naudoti ilgą laiką be drėkinimo šalia. Geriausia yra arba derinti, arba kaitalioti tai su drėkinant, tai vėl aliejumi maitinant. Reikėtų atsižvelgti i metų laiką. Vasarą odai maitinimo nereikia :) tai, kad jūsų oda tapo normali, tačiau sausoka - gali būti signalas :) apskritai aš parašysiu laišką Kvapų namams, kad jie buitine kalba paaiškintų, kaip ten su tuo maitinimu, nes diskusija kilo rimta. Aš jau paaiškinau kiek galėjau, tačiau tam, kad įtikinčiau, teks cituoti specialistus :) bet kuriuo atveju, aliejai yra super dalykas odai, tik reikia labai gerai žinoti, kada reikia naudoti, o kada nebe :)

      Panaikinti
    2. Aš pati jau susidomėjau kaip čia yra, nes kaip minėjau anksčiau nedaug gilinausi, tiesiog pabandžiau tiko, patiko ir nekeičiau nieko. Vat nakčiai odos tepti nejaučiu poreikio,(kai bandžiau, tai geriau nebuvo, atvirkščiai tik) retai tik, kai ji atrodo ir jaučiasi pavargusi, tai po kaukės ar be jos patepu prieš miegą aliejumi. Dabar oda jau susitvarkė, tapo normali(kartais pasausėjant žandų viršuje, nors pastebėjau tai pranyko, kai aliejaus pradėjau tepti mažiau, tai reiškias per daug maitinau?) geresnė nei buvo iki pokyčių, neliko riebalavimosi(nes tada kankino riebi T zona) tik spuogai ir tai nedaug jų, o čia jau gyvenimo būdo reikalas. Gal ir nuo ilgo aliejaus naudojimo man taip pasidarė, reikia paieškoti informacijos daugiau, smalsu. Nors aš darau prielaidą, kad tiesiog keitėsi odos tipas, man panašiai yra buvę su plaukais kelis kartus, kad kas kažkiek metų jie tai riebaluojasi greitai, tai vėl normalūs ir nereikalaujantis daug priežiūros. Tas keistas odos periodas, kuriuo metu iš mišrios-riebios pabuvo sausoka ir tapo normali dabar, trūko metus su trupučiu. Dabar pagalvojus prisiminiau, kad bandžiau kremus, natūralius-ekologiškus didelių ir mažų gamintojų lietuviškų gamintojų(man visada labai įdomu pabandyti ką gamina mūsų šalyje), ir drėkinančius, ir maitinančius, tai nė vienas pilnai netiko, tai per mažai, tai per daug poveikio būdavo ir iki galo nesutvarkydavo odos, o mažesnių gamintojų kremai išvis per sunkūs buvo, nesakau, kad jų kaltė, bet tuo metu tokios konsistencijos kremus radau. Tai nepasisekus su bandymais grįžau prie aliejų, teko keletą skirtingų išbandyti kol radau tinkamus ir dabar ramu, vėl viskas gerai ir odos spalva geresnė tapo. Per tą laiką pakeičiau ir veido kaukių, muilų tipus, gal tai padarė irgi kiek įtakos. Bet pastebėjau, kad atsirado ir lengvesnės tekstūros natūralių kremų, tai smalsu juos išbandyti, o dabar kai paskaičiau čia kaip yra su grynais aliejais, kremais, tai įdomu ir praktiškai patikrinti "ant savęs" kaip reikia drėkinti, maitinti veido odą. Reikia susirasti dabar veido kremą eksperimentui.
      Man tikrai įdomu daugiau sužinoti šią temą tiek iš jūsų, tiek iš kitų patirties, tiek iš specialistų :)

      Panaikinti
    3. Labai būtų smagu jei pasidalintumėt su mumis patirtimi, kokius aliejus naudojate, kurie labiausiai patinka :) pati turiu mišrią odą, kol kas bandau mišinius, ieškau, kas tiktų mano jautriai nualintai odai nuo tų eksperimentų su sintetine kosmetika.. :)

      Panaikinti
    4. Teko gerokai pagalvoti kokius aliejus buvau išbandžiusi ir kurie geriausiai tiko :). Labiausiai patikęs ir tikęs, kai turėjau mišrią rieboką odą, buvo aviečių sėklų aliejus, jį kartojau net kelis kartus ir naudodavau net paakiams. Šis aliejus lengvas, nesunkiai įsigeriantis, apraminantis odą, išbėrimus. Aišku reikia naudoti kaukes ir visą kitą, tada poveikis bus geresnis. Šiaip net kokosų aliejus karštomis vasaros dienomis, kai daugiau/greičiau sušildavau tiko, neapsunkindavo, nekimšdavo odos kaip tik lengvai, bet gerai padrėkindavo, pamaitindavo odą. Bet kokoso aliejus veido odai tikdavo tik šiltomis karštomis dienomis, nes kitaip poras kimšo, spuogų atsirasdavo. O daugiau kaip ir neįstrigo atmintyje aliejų, kurie būtų veiksmingesnį.
      Kai turėjau mišrią odą tiko naminė mielių ir peroksido kaukę, kurią kartais papildydavau medetkų arbata arba tinktūra, arbatmedžio aliejumi. Atgaivindavo veido spalvą, apramindavo išsierzinimus.

      Panaikinti
  14. "Kremuose, kuriuos naudojate, yra medžiagų, priverčiančių susimaišyti vandenį ir aliejų. D. Pollockas tvirtina, kad tos medžiagos suardo odos natūralų apsauginį sluoksnį. Būtent tai leidžia odos drėgmei greičiau išblėsti. Rezultatas – sausa oda, kuri tampa tik sausesnė, kuo daugiau drėkinamojo kremo naudojame."
    Plačiau čia:
    http://www.lrytas.lt/pramogos/stilius/aliejus-puikus-odos-kremo-pakaitalas.htm

    AtsakytiPanaikinti
  15. Argano aliejus tinka ir kūnui. Man labai patinka juo pasiteptu suskilinėjusias alkūnes ar kulnus :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Sveiki, tikrai ne veltui argano aliejus yra laikomas skystuoju Maroko auksu - retas, vertingas ir veiksmingas. Pati naudoju ir rekomenduoju. Planuoju kelionę į Maroką, į tą regioną, kuriame auga argano medžiai, ketinu parsivežti gero aliejaus, jei ką domintų, galite susisiekti arganindustry@gmail.com.

    AtsakytiPanaikinti
  17. http://www.medikatus.lt/plauku-prieziuros-priemones/argano-aliejus/plauku-augima-skatinantis-sampunas-praturtintas-argano-aliejumi-1000ml
    Plaukų augimą skatinantis šampūnas
    Ypatingos sudėties atkuriamasis šampūnas, praturtintas gamtos teikiamais turtais: argano aliejumi, vaistinio asiūklio ekstraktais ir Omega – 3 rūgštimis. Apsaugo ir suteikia plaukams išskirtinio spindesio bei švelnumo, giliai drėkindamas plaukus. Ypatingosios veikliosios medžiagos įsiskverbia į plauko šankis ir jas maitina, skatindamos plaukų augimą. Dėl ypatingai švelnios sudėties, nedirgina galvos odos, todėl tinka kasdieniam naudojimui.
    Ypač brangus, Maroko auksu, vadinamas argano aliejus, pasižymi minkštinamosiomis ir glotninamosiomis savybėmis, apsaugo plaukus nuo karščio ir išorinių veiksnių žalos. Vaistinio asiūklio pagalba, jūsų plaukai taps nepriekaištingai purūs, o Omega – 3 turi visas reikalingas medžiagas, jūsų plaukų augimui.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Turbūt ne veltui argano aliejus toks brangus, nes jo nauda labai didelė. Aš juo tepu ne tik plaukus, bet ir kūną. Ypač tas vietas, kur oda linkusi sutrūkinėti.

    AtsakytiPanaikinti
  19. Ekologiška ir tikrai veiksminga priemonė, padedanti naikinti ir rauksles . Puiku.

    AtsakytiPanaikinti
  20. Nebloga priemonė, tokios priemonės tikrai yra vertos dėmesio. Nors man pačiai mezoterapija veidui labai padėjo sumažinti raukšles.

    AtsakytiPanaikinti
  21. įsigijau čia https://www.argan.lt ir tikrai likau patenkinta, tikras aliejus iš Maroko :) rekomenduoju

    AtsakytiPanaikinti