2014 m. kovo 17 d., pirmadienis

Plaukų kaukės namų sąlygomis

   Stipriau pakaitinus saulutei bei į langą beldžiantis pavasariui, turbūt ne vienai merginai kyla noras pasilepinti grožio procedūromis ar "pasitaisyti" prieš vasarą. Ta proga nutariau prisiminti keleta savo išbandytų plaukus puoselėjančių kaukių, kurias nesunkiai galima pasigaminti namuose. Taip jau yra, kad plaukų priežiūra yra mano prioritetas nr. 1 grožio rutinoje. Galbūt todėl, kad Dievulis neapdovanojo manęs storų ir tankių plaukų šukuosena, tad teko puoselėti tai, ką turiu. Kadangi mano plaukai jau yra išbandę ne vieną namų gamybos kaukę, keliais receptais noriu pasidalinti ir su jumis. 


Žvilgesio sutekianti kaukė nualintiems plaukams su želatina

  • 1 valg. šaukštas želatinos;
  • 3 valg. šaukštai vandens;
  • 0,5 valg šaukšto plaukų kondicionieriaus.
    Vieną valgomąjį šaukštą želatinos ištirpinti trijuose šaukštuose vandens. Per tą laiką, kol želatina brinksta, išsiplauti plaukus savo įprastiniu šampūnu. Kad kaukė būtų tinkama ir netektų rankioti želatinos gabaliukų iš plaukų, prieš tepant ją ant plaukų būtina ją visiškai ištirpinti. Tam tikslui tiks karšto vandens vonelė, tai yra didelį platų dubenį su vandeniu statykite ant viryklės, į jį įstatykite indelį su želatina ir pakaitinkite kol ji ištirps. Po to į ištirpusią masę dedame pusę valgomojo šaukšto plaukų kondicionieriaus ir gerai išmaišome. Jei gauta tyrė per skysta tepti, dar pridedame kondicionieriaus kol bus grietinėlės tirštumo. Dabar gautą mišinį reikia tepti ant drėgtų plaukų, išskyrus plaukų šaknis. Užtepus mišinį, galvą apsukti rankšluosčiu  ir 10-15 min pašildyti plaukų džiovintuvu šilta oro srove, o po to dar apie valandą kaukę palaikyti ant plaukų ir pasibaigus laikui išskalauti šiltu vandeniu. 
    Kai kas šią kaukę lygina su plaukų laminavimu. Ir tikrai buvo kažkas panašaus, kai pirmąjį kartą pasidariau šią kaukę, tuo metu dar nenaudojau natūralių priemonių. Mano plaukai buvo išsausėję, elektrinosi, šiaušėsi. Po kaukės plaukai tapo švelnesni, glotnesni, nebesišiaušė ir labiau blizgėjo. Dabar, kai jau senokai naudoju natūralius šampūnus ir kondicionierius, tokio akivaizdaus poveikio nebėra. Todėl ši kaukė geriausiai tiks nualintiems, sausiems plaukams.


Plaukų augimą skatinanti kaukė su garstyčiomis

  • 2 valg. šaukštai maltų garstyčių miltelių;
  • 2 valg. šaukštai karšto vandens;
  • 1 kiaušinio trynys;
  • 2 valg. šaukštai aliejaus;
  • 2 arbat. šaukštai cukraus.
   Garstyčių miltelius užpilti dviem valgomaisiais šaukštais vandens, išmaišyti ir palikti kol atvės. Tada sudėti kiaušinio trynį, aliejų ir cukrų ir viską gerai išmaišyti. Mišiniu ištepti sausų plaukų šaknis ir palaikyti 15-60 min. Dėl garstyčių galvos oda stipriai peršti ir galite neiškentėti valandos laiko, bent jau pirmąjį kartą. Jausmas toks lyg pats skalpas nuo galvos nusilups. Tačiau reikėtų bent 20 min kaukę palaikyti, o jei vis tiek jums  per didelis diskomfortas, siūlau garstyčias pakeisti cinamonu ar paprikų milteliais.  Šios sudedamosios dalys suaktyvina galvos odos kraujotaką, todėl skatinamas plaukų augimas. Po procedūros plaukus perplauti drungnu vandeniu ir išplauti šampūnu. Kad rezultatas būtų pasiektas, reikia šią kaukę daryti bent kartą per savaitę visą mėnesį.
   Šią kaukę dariausi rudenį, kai padaugėja iškrentančių plaukų. Tokia būsena visiškai natūrali, nes taip reaguojam į sezonų keitimąsi. Sunerimti verta tuomet, kai iškrenta daugiau nei 100 plaukų per dieną ir tai užsitęsia kelis mėnesius. Man ši kaukė pagelbėjo sutrumpinti plaukų slinkimo periodą bei nebereikia nervintis nuėjus į kirpyklą, kad vėl nurėš per daug - leidžiu plaukus kirpti tiek, kiek reikia. 


Kiaušinio kaukė sausiems plaukams

  • 1 kiaušinio trynys;
  • 1 valg. šaukštas majonezas;
  • 1 valg. šaukštas nerafinuoto aliejaus.
    Jei jūsų plaukai ilgi ir tankūs, rekomenduoju kiekius padvigubinti, o majonezą galima pakeisti medumi.
    Visus komponentus sumaišyti ir tepti ant sudrėkintų plaukų (taip bus lengviau paskirstyti ant plaukų). Kaukę palaikyti 30 min ir plaukus išskalauti drungnu vandeniu, po to perplauti šampūnu.
    Plaukai tampa minkšti ir sudrėkinti, aliejai suteikia žvilgesio.



Aliejų kaukė



Kaukei tinka tokie aliejai (surašau populiariausius):

  • makadamijų - minkština plaukus, padeda atkurti pažeistą plauko folikulą, grąžina elastingumą ir žvilgesį, stabdo galiukų šakojimąsi;
  • ricinų - padeda atsinaujinti galvos odai, pamaitina šaknis vitaminais, skatina plaukų augimą, mažina slinkimą, drėkina plaukus ir galvos odą;
  • abrikosų kauliukų - atkuria epidermio pusiausvyrą ir drėkina;
  • avokadų - regeneruoja galvos odą ir plaukus, stabdo galiukų šakojimąsi;
  • agurklių - regeneruoja ir drėkina plaukus bei galvos odą;
  • simondsijų - apsaugo plaukus nuo žalingo aplinkos poveikio, juos minkština,suteikia elastingumo, turi daug vitamino E, ypatingai tinka ploniems plaukams, nes yra neriebus;
  • nakvišų - atkuria odos apsauginę funkciją, padeda gydyti odos ligas;
  • migdolų - minkština ir drėkina plaukus, turi daug vitamino E, skatina plaukų augimą;
  • sviestmedžio - minkština plaukus ir galvos odą, padeda gydyti galvos odos žaizdas;
  • kokosų - greitai įsigeria, drėkina, minkština, drėkina, grąžina natūralų žvilgesį, plaukai šukuojami;
  • argano - suteikia žvilgesio ir plaukai tampa paklusnesni, tinka plaukų maitinimui ir jų struktūros stiprinimui, plaukų galiukams pamaitinti;
  • šaltalankių - skatina plaukų augimą, stabdo jų slinkimą, stiprina struktūrą;
  • ramunėlių - skatina plaukų augimą, maitina, šviesina;
  • varnalėšų - nuo plaukų slinkimo, galvos odos niežėjimui mažinti.
    Drėgnus plaukus ištepkite aliejumi ar kelių aliejų mišiniu per visą ilgį ir palaikyti mažiausiai valandą. Jei aliejus tepate ir ant šaknų, rekomenduoju galvos odą pamasažuoti kelias minutes, kad suaktyvinti kraujotaką. Geriausias efektas bus jei kaukę palaikysite per visą naktį, o ryte išplausite šampūnu. 
    Pati asmeniškai darausi plaukų kaukes su ricinos, avokadų, migdolų ir argano aliejų mišiniu. Labai knieti įsigyti ramunėlių aliejaus, kaip žinome, ramunėlės turi šviesinantį poveikį, o man, šviesiaplaukei, tai aktualu. Po tokių procedūrų plaukai tampa minkšti, švelnūs, žvilgantys ir lengviau šukuojami. 

Plaukų  skalavimas šviesiaplaukėms
  • džiovintos ramunėlės;
  • karštas vanduo;
  • 1 valg. šaukštas obuolių arba balto vyno acto;
  • galima įlašinti 1-2 lašus eterinio aliejaus.
    Prieš einant praustis reikėtų pasiruošti ramunėlių nuovirą: ramunėles nuplikyti karštu vandeniu ir palikti kol atauš. Ataušusį nuovirą perkošti, įpilti acto ir skalauti juo išplautus plaukus.  Ramunėlės stiprina plaukų šaknis, mažina riebalavimąsi, malšina galvos odos sudirgimą bei nežymiai šviesina. Actas suteiks papildomo spindesio. 

   Visi aprašyti receptai yra išbandyti ir naudoti ne vieną kartą. Tikiuosi ir jūsų plaukai, mielos damos, taps švelnūs, sveiki ir žvilgantys.
*Teksto nuotrauka yra ne autorės nuosavybė


Jurgita

6 komentarai:

  1. Puikus straipsnis. Tik norėjau paklausti, kur galima rasti garstyčių miltelių pirkti?:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Parduotuvėse prieskonių skyriuje:) Kiekvienoje didesnėje parduotuvėje rasite:)

      Panaikinti
  2. naudingas įrašas, reikės išbandyti, nes po ombrė mano plaukai labai nusilpo, tad dabar ieškau visų įmanomų būdų juos atgaivinti :)
    __
    http://inmyflowoflife.blogspot.co.uk/

    AtsakytiPanaikinti
  3. Plaukų kaukės ir apskritai visa kosmetika namų sąlygomis man daug labiau patinka, nei pirkta prekybos centruose. Tada tikrai žinai, kad naudojama kosmetika yra ekologiška kosmetika.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai ačiū, jūsų rekomenduota kaukė labai padėjo nuo plaukų slinkimo - procesas beveik visai sustojo!

    AtsakytiPanaikinti