2014 m. vasario 9 d., sekmadienis

TESTUOJU: mineralinis makiažo pagrindas "EVERYDAY MINERALS"

     Pastaruoju metu dažniau spaudoje, internete kalbama apie ekologišką kosmetiką ir jos privalumus, rinkoje didėja ekologiškų ir natūralių produktų paklausa, žmonės vis atsakingiau renkasi, ką vartoti ir ko vengti. Pati asmeniškai ekologiška kosmetika pradėjau domėtis prieš metus, kai galiausiai apsisprendžiau, jog metas labiau savimi rūpintis. išsikėliau sau tikslą - visus turimus kosmetikos ir higienos gaminius pakeisti ekologiškais, ar bent jau sveikesniais analogais. Prisipažinsiu, dar ne viską sugebėjau pakeisti, nes ieškau man asmeniškai geriausiai tinkamų produktų, telieka bandyti ir bandyti.
          Ekologiškos dekoratyvinės kosmetikos paiešką pradėjau būtent nuo makiažo pagrindo, nes tai yra viena dažniausiai naudojamų kosmetikos priemonių, kuriai rekomenduojama nepagailėti pinigėlių, juk dažantis padengiamas visas veidas, o ne tam tikra jo dalis. Pirmasis paieškos etapas buvo išsiaiškinti, kokius produktus siūlo įvairūs kosmetikos gamintojai, kokie produkcijos trūkumai ir privalumai. Perskaičiusi ne vieną kosmetikos mylėtojų forumą, mano akis patraukė teigiami atsiliepimai apie mineralinę kosmetiką, todėl iškart kilo smalsumas ją išbandyti.
          Kas yra ta mineralinė kosmetika ir kuo ji ypatinga? Ši kosmetika gaminama iš Žemės gelmėse randamų mineralų, kurie susmulkinami iki miltelių pavidalo. Iškart norėčiau atkreipti dėmesį, jog rinkoje yra pardavinėjama dviejų tipų produkcija: mineralizuota kosmetika, tai yra įprasta produkcija, kurios sudėtis papildyta mineralų ir tikra ekologiška mineralinė kosmetika, be jokių sintetinių, kenksmingų ar kitokių nereikalingų ingridientų. Įvairūs gamintojai pateikia tokius šios kosmetikos privalumus: 
  •  Kadangi makiažo pagrindai yra miltelių pavidalo (dažniausiai), todėl veidas yra padengiamas plonu makiažo sluoksniu, kuris atrodo natūraliai, lengvai pasiskirsto ir susilieja su veido spalva.
  •  Mineralinės kosmetikos sudėtyje yra labai mažai cheminių medžiagų, paprastai būna ne daugiau kaip 5 proc., todėl yra labai maža tikimybė, jog ši kosmetika alergizuos. Netgi reguliariai ją naudojant gali pagražėti veido oda.
  •  Nedirgina ir neužkemša porų, todėl galima naudoti ne tik sausai, bet ir riebiai bei problematiškai odai.
  • Makiažas puikiai laikosi ant odos.
  •  Makiažo pagrindą galima naudoti ne tik miltelių pavidalo, bet pasidaryti skystą. Tiesiog tereikia miltelius sumaišyti su vandeniu ar kitomis drėkinamosiosmis priemonėmis.
  •  Sausoje terpėje, kurioje nėra organinių komponentų, negali daugintis bakterijos, todėl mineralinė kosmetika turi ilgą galiojimo laiką (apie 5 metus).
Mineralinės kosmetikos sudėtį dažniausiai sudaro šie komponentai:

Pavadinimas
Poveikis
Titano dioksidas (titanium dioxide)
viena iš pagrindinių sudedamųjų dalių, kuri apsaugo nuo tiesioginių saulės spindulių, atspindi šviesą bei puikiai padengia odą
Cinko dioksidas (zinc dioxide)
apsaugo nuo saulės, ramina sudirgusią odą, gali padėti išspręsti veido raudonio problemą
 Žėrutis (mica)
 atspindi šviesą bei sumažina porų ir raukšlelių matomumą. Labai dažnai naudojamas šešėliams gaminti
 Magnio stearinas (magnesium stearate)
 suteikia nepermatomumą
Silicio dioksidas, kvarcas (silica) 
 sugeria odos riebalus, mažina porų ir raukšlelių matomumą, padeda mineralams ilgiau išlikti ant odos
 Baltmolis (kaolin clay)
puikiai dengiamas ant veido, absorbuojasi, suteikia kreminės konsistencijos mineralams, sumažina blizgesį bei suteikia matinį efektą 
Ryžių milteliai (rice powder) 
 sugeria odos riebalus, tačiau nesausina odos. Suteikia matinį efektą
 Rožių milteliai (rose powder)
 padeda mineralams gražiai laikytis ant veido, suteikia išbaigtumo, natūralumo. Minkština odą, gydo infekcijas, uždegimus
 Natūralus šilkas (pure silk)
 retas kosmetikos komponentas, kuris natūraliai drėkina, palengvina nudegus saulėje, suteikia odai glotnumo. Ypač tinka sausai odai
 Boro nitratas (boron nitride)
 turi antibakterinių savybių, suderia odos riebalus
Geležies oksidai (iron oxide) 
 sugeria ore esančius sunkiuosius metalus ir neleidžia jiems įsigerti į odą. Suteikia pudroms įvairius atspalvius
Perlamutro dalelės 
 suteikia švytėjimo
 Akvamarinas, turmalinas ir kiti pusbrangiai akmenys
 gerina epidermio ir veido spalvą. Netinka naudoti ant lūpų
 Sericitas (sericite)
atlieka talko funkciją, puikiai prisitaiko prie odos 
 Perlų milteliai (pearl powder)
reguliuoja odos vandens balansą, suaktyvina ląstelių atsinaujinimą, slopina uždegimus 
Netoleruotini komponentai
Bismuto oksichloridas (bismuth oxychloride) 
 suteikia blizgesio ir spindesio, gerai maskuoja raukšles, puikiai dengia veidą. Tačiau ilgai naudojant makiažo pagrindą gali sukelti odos uždegimą ar sudirginti
Kukurūzų krakmolas (corn starch) 
naudojamas tose kosmetikos priemonėse, kurios turi galiojimo laiką. Tačiau gali kimšti poras ar suerzinti odą 
Aliejai, kvapai ir kitos medžiagos 
visiškai nereikalingos kosmetikai medžiagos, kurios naudojamos, kad vartotojui patiktų kosmetikos kvapas ar konsistencija. Gali sudirginti odą, sukelti alergiją 
kiti cheminiai priedai 
(pvz.: parabenai), apie kuriuos smulkiau galima pasiskaityti kituose straipsniuose 

         O dabar pereikime prie antrosios straipsnio dalies - praktikos. Tuo metu radau tokius mineralinės kosmetikos ,,brandus" kaip Mineral Hygienics, Magic Minerals, Lily Lolo, Bare X Minerals, Everyday Minerals, JB Minerals, Micabella, Jane Iredale, Inika. Paskutines tris alternatyvas atmečiau dėl pakankamai didelės kainos (pirmam kartui išbandyti labiau priimtinas buvo pigesnis variantas), o iš likusiųjų pasirinkau būtent Everyday Minerals, kadangi apie šią kosmetiką radau daugiausia atsiliepimų, kurių dauguma buvo teigiamų. Išbandžiusi ir sunaudojusi jau ne vieną šios kosmetikos pudros pakuotę, galiu pasidalinti savo įspūdžiais.



  1. Visų pirma, yra didelis makiažo pagrindų pasirinkimas, todėl kiekviena makiažo naudotoja tikrai gali rasti savo odos atspalvį atitinkančią spalvą, netgi galima rinktis iš keturių skirtingų sudėčių: Jojoba - satininis pilnas padengimas, sudėtyje yra simondsijų (jojobos) esterių; Semi-matte - natūraliai matinis, pilnas padengimas, sukuria šilkinės odos įspūdį ir gerai drėkina; Matte - matinis, pilno padengimo; It (Intensive) - sugeria odos perteklių, matinis ir pilno padengimo, geriausiai tinka riebiai ir normaliai odai.
  2. Kiekviena formulė turi tikrai didelį atspalvių pasirinkimą, tereikiai nusistatyti savo odos šviesumą/tamsumą: porcelianinė (fair), dramblio kaulo (ivory), šviesi (light), vidutinio tamsumo (medium), azijietiško tipo (olive), tamsi (tan); ir vyraujantį atspalvį (šiltas, neutralus, šaltas). Mano naudojamą atspalvį matote nuotraukoje (Light Neutral).
  3. Yra galimybė užsisakyti makiažo pagrindų mėginukų, jei vis dėlto yra abejonių dėl tinkamo atspalvio. Iš mėginuke esančio kiekio pakanka 3-4 kartams pilnai padengti veidą pudra.
  4. Šiuo makiažo pagrindu padengtas veidas atrodo natūraliai, nesijaučia ant veido.
  5. Veidas padengiamas daug greičiau ir paprasčiau nei skystu makiažo pagrindu, todėl labai skubant nereikia bijoti, jog veidas bus dryžuotas.
  6. Pasirinkus odos atspalvį atitinkančią spalvą nesimato skirtumo tarp pudra padengto veido ir kaklo.
  7. Suvienodinama odos spalva, lengvai maskuoja - paslepiami smulkūs odos defektai, tačiau esant didesnėms odos problemoms reikia papildomai naudoti maskuoklius.
  8. Tarpusavyje galima maišyti skirtingus atspalvius, jei vis dėlto neradote savo atspalvio. Arba maišant su drėkinamąja priemone pasigaminti skystą makiažo pagrindą.
  9. Makiažo užtvirtinimui ir riebių veido zonų blizgesio pašalinimui galima naudoti užbaigiamąją pudrą.
  10. Prieinama kaina (mano piniginei). 
  11. Įsigyti galima tik perkant internetu lietuviškame tinklalapyje www.everydayminerals.lt (kaina 45,99 Lt) arba siųstis iš JAV  internetinės parduotuvės "iHerb" (čia galima įsigyti pigiau - tekainuoja 12,99 USD, tačiau mažesnis asortimentas bei rečiau papildomos prekės, atitinkamai prisideda pašto išlaidos, ilgiau trunka siuntimas).
  12. Minimalistinis pakuočių dizainas, Gal kai kam tai bus trūkumas, tačiau man nebūtinas įmantrus ar dailus indelio dizainas. 
      IŠVADOS. Džiaugiuosi išbandžiusi šią mineralinę pudrą ir daugiau nebegrįžau prie seniau įprastai naudoto skysto makiažo pagrindo. O mano kosmetinėje atsiradoir kitų šios firmos gaminių: spalvotas lūpų balzamas (,,Love Birds"), kreminė maskuojamoji priemonė (,,Sand"), užbaigiamoji pudra (,,Sunlight finishing dust"). Taip pat ateityje planuoju išbandyti mineralinius šešėlius, bronzinę pudrą bei smalsumui patenkinti ir kitų mineralinės kosmetikos gamintojų produktus.

P.S. O kad mano įžvalgos nepasirodytų per daug subjektyvios ar propaguojančios, kviečiu visus šio straipsnio skaitytojus apsilankyti mano neseniai atrastame lietuviškame bloge ,,Kosmetikos DNR" (http://www.kosmetikosdnr.lt/?p=1126), kuris tiria kosmetikos priemonių sudėtis. Jame radau ir mano naudojamą makiažo pagrindą, kuris netgi įtrauktas į geriausių 2013 metais ištirtų kosmetikos priemonių dešimtuką.

Jurgita

11 komentarų:

  1. Everyday Minerals (nenuosekliai) naudoju jau pusantrų metų ir vis dar kaupiuosi parašyti savo įspūdžius:) Tikrai yra savų privalumų. Naudojimo pradžioje net nusiteikiau atsisakyti visų skystų pagrindų, bet visgi to nepadariau, mat ilgainiui mano oda nemaloniai išsausėjo (net ir atsakingai drėkinama). Kas labai keista, mat esu riebiaodė:) Bet kuriuo atveju, mano šeimos moterys mielai naudoja ir džiaugiasi šia mineraline kosmetika. Tad kiekvienam savo. Dėkui už įrašą!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kiekviena kosmetikos prekė gali skirtingai reaguoti ant odos:) Pati esu mišrios/riebios odos savininkė ir tikrai jokio išsaudėjimo nepastebėjau, o naudoju matte formulę (nuotraukoje matosi):) Dėl straipsnyje išvardintų privalumų nebesinori vėl naudoti skystus pagrindus, nebent išbandyti kito mineralinės kosmetikos gamintojo (pvz: Inika tokius turi) gaminį:) Ačiū už komentarą:)

      Panaikinti
  2. Kaip smagu, kad šiame bloge aprašyta tiek daug mano mėgstamų priemonių :) Taip pat naudoju šią mineralinę pudrą. O dėl odos išsausinimo, tai pradžioje buvau pastebėjus, kad jei naudoju pudrą pakankamai greit po kremo (po kokių 5min), tada veido oda linkusi sausėti ir šiaip "kaprizintis", atsiranda tempimo ar net perštėjimo jausmas. Matyt, nelabai "sutaria" mano kremo ir miniralinės pudros komponentai, kol kremas dar gerai neįsigėręs. Todėl dabar įpratau užsitepti kremą, paveikti kažką kitą ir tik po kokių 15min padengti veidą biria pudra.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Živile, stengiamės išabndyti kuo daugiau produktų ir pateikti išsamias savo apžvalgas:) taip pat galite matyti kokių produktų straipsnius pamatysite artimiausiu metu:)

      Panaikinti
  3. Sveiki, Titano dioksidas yra pavojingas, jei jis nano dalelių forma (imituoja hormonus).

    Labai gerus kursus apie kosmetikos(ir ne tik) sudėtines dalis veda Baltijos aplinkos forumas, profesionalios chemikės.
    www.pagalvok.lt, www.bef.lt

    Nida

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, jokia natūrali mineralinė kosmetika nėra ir negali būti gaminama nano dalelių forma :)

      Panaikinti
    2. Juk Titano dioksidas- būtent tas, kuris dažnai ir būna nano forma.
      Greit rasta nuoroda http://www.bioeco.lt/lt/eparduotuve/verta_zinoti/news=160
      Nida

      Panaikinti
    3. Čia parašyta, kad yra NANO titano dioksidas (mikronizuotas) ir NE NANO (nemikronizuotas). Tai nereiškia, kad, kaip Jūs sakote, jeigu jau titano dioksidas yra sudėtyje, tai jis būtinai bus nano :) kaip Jūsų pateiktoje nuorodoje ir parašyta, tai gamintojų sąžinės reikalas, kokį jie naudos: nano ar ne nano.

      Panaikinti
    4. Taip,taip. Norėjau pasakyti, kad nano-titano niekas neskelbia. Įdomu būtų užklausti gamintojų, jie privalo sudėtį pasakyti, jei yra užklausa. Aš taip pat renkuosi naują gaminį, norisi būti tikrai dėl jo.

      Panaikinti
    5. Gamintojas privalo atsakyti, jeigu jo yra klausiama ir apskritai rekomenduojama klausti kuo dažniau :) čia galite kiek daugiau paskaityti šiuo aspektu:
      http://www.apiegrozi.blogspot.com/2014/03/tarptautines-konferencijos-centre.html

      Panaikinti
  4. Nebloga apžvalga. Norėčiau išbandyti šį ekologišką makiažo pagrindą. Tuo labiau, kad pati pradėjau daug domėtis ekologiška kosmetika.

    AtsakytiPanaikinti