2017 m. vasario 10 d., penktadienis

Natura Siberica lietuviška plaukų priežiūros linija


    Pamačiusi naują Natura Siberica liniją Lietuvai, negalėjau nenorėti ją išbandyti. Juk atrodo, kad sukurta tau asmeniškai. Taip, žinau, tai irgi marketingo triukas kaip vardai ant Coca Colos buteliukų, bet kažkur giliai viduje malonu. O nuolaida išpardavimo metu tik padrąsina pirkti. Ir štai mano rankose stiprinantis šampūnas bei drėkinantis plaukų balzamas. Nesilaikau taisyklės, jog abi priemonės privalo būti tos pačios paskirties. Šampūną renkuosi pagal galvos odą, o kondicionierių pagal plaukų galus.
   Pastebėjau, pastaruoju metu labai madinga akcentuoti senąsias gamybos tradicijas, lyg tai būtų kokybės garantas. Ruginė kaimiška duona pagal bobutės receptą, smetoniška grietinė, na, ir pasirodo, naujai pritaikytos senosios tradicijos šiuolaikinėje kosmetikoje. Natura Siberica specialistų sukurta priemonių linija pagaminta naudojant tradicinius lietuviškus augalus. Tokiais mūsų gamtos perlais kaip liepų žiedais, kurių sudėtyje gausu karotino, vitaminų ir kitų veikliųjų medžiagų, taip pat beržų, apynių pumpurais bei kitais ekstraktais. Man netgi šiek tiek skamba egzotiškai, nes dabartiniais laikais taukmedžio, kokosų aliejai yra labiau įprasti kosmetikoje nei mūsų natūralus gamtinis paveldas. Mūsų močiutės, ir net ne visos mamos, žinojo kas tai ir su kuo "valgoma". Begalinėje pasiūloje sunku išsiskirti, todėl dažnai pastebiu gamintojų pastangas prisijaukinti senąsias tradicijas.
    Pradėkime nuo šampūno. Rinkausi stiprinančią ir apimtį suteikiančią priemonę, tikėdamasi bent šiokio tokio poveikio nuo pogimdyvinės depresijos kenčiantiems savo plaukams (mamos mane supras). Perskaičiau, jog liepų ekstraktas, kuris, kaip jau minėjau, turtingas karotinu, vitaminais, fitoncidais, papildytas organinėmis rūgštimis, saugo nuo iššausėjimo, drėkina ir minkština plaukus, glotnina, suteikia švelnumo. Žodžiu, atstato plauko struktūrą, stiprina šaknis ir skatina augina, na ir, žinoma, valo. Liuks.

INCI: Aqua, Sodium Coco-Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Lauryl Glucoside, Sodium Chloride, Benzyl Alcohol, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Dehydroacetic Acid, Citric Acid, Tocopherol, Parfum, Glycerin, Tilia Cordata Flower Water*, Helianthus Annuus Hybrid Oil, Humulus Lupulus Flower Extract, Styrene/Acrylates Copolymer, Coco-Glucoside, CI 19140, CI 42090,
*organinės kilmės

    Iš tikrųjų sudėtis nėra jau tokia unikali. Internete palyginau ir kitus šampūnas. Tai visų pagrindas yra tie patys ingridientai, tik skiriasi būtent veikliosiomis medžiagomis. Įdėjo liepų (Tilia Cordata Flower Water), apynių (Humulus Lupulus Flower Extract) ekstraktų - štai lietuviškas variantas, įdėjo Uralo kalnų žolelių - Sibirietiškas ir t.t. Netgi tų augalinių medžiagų nėra labai daug, pavyzdžiui šampūne "Royal Berries" suskaičiavau apie 15 ekstraktų ir aliejų ir visi jie arčiau sudėties sąrašo pradžios, tai yra procentaliai daugiau. Kita vertus, kuo daugiau skirtingų ekstraktų, tuo didesnė tikimybė, kad priemonė gali suerzinti skalpą, atsirasti niežulys. Verta atkreipti dėmesį, jog sudėtyje yra druskų (Sodium Chloride), kuri galimai sausina plaukus ir odą, sukelia niežulį. Žinau, jog po tam tikrų plaukų procedūrų, berods cheminio tiesinimo, negalima naudoti priemonių su druskomis. Kam aktualu, įsidėmėkite. 
   Dabar pereisiu prie praktinio panaudojimo. Lietuviškais motyvais puoštame buteliuke slepiasi žalsvos spalvos gelis. Kvapas netgi malonus, bet net nekvepia natūralumu. Liepų ir apynių aromatus aš tai tikrai pažįstu. Liepos - labai dažnas medis mūsuose, o apynių spurgų turiu namuose. Šampūnas gausiai putoja, riebaluotus plaukus išplauna puikiai, o sunkesnių užduočių neteko duoti. Niežulio nesukelia, tad sakyčiau pakankamai švelnus šampūnas. Tik va purumo tikrai nesulaukiau. Plaukai kaip ir buvo, taip ir liko prigludę.
    Sekantis yra plaukų kondicionierius iš drėkinančios linijos. Anot gamintojo, balzamas stiprina plaukų šaknis (nežinau kaip jūs, bet aš niekada balzamo nededu ant plaukų šaknų), skatina net plaukų augimą, drėkina ir maitina plaukus. Jei šampūne duetu grojo liepų ir apynių ekstraktai, tai čia liepos susidraugavo su beržais. Antrą kartą nebekartosiu kuo šaunus liepų ekstraktas, o vat beržų ekstrakto sudėtyje gausu sakų bei rauginių medžiagų, mineralinių druskų, būtinų plaukų maitinimui. Plaukai apsaugomi nuo išsausėjimo ir lengvai šukuojami.

INCI: Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Bis-Cetearyl Amodimethicone, Phospholipids, Glycine Soja Oil, Glycolipids, Glycine Soja Sterols, Benzyl Alcohol, Cetyl Esters, Behentrimonium Chloride, Lauryl Glucoside, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Cetrimonium Bromide, Benzoic Acid, Sorbic Acid, Parfum, Glycerin, Tilia Cordata Flower Water*, Betula Alba Juice*, CI 19140, CI 42090, CI 42051.
*organinės kilmės

    Plaukų kondicionieriaus sudėtis dar labiau nedžiugina, konservantų (benzyl alcohol, cetrimonium bromide, benzoic acid, sorbic acid) yra daugiau nei liepų ir beržų ekstraktų, kurie nustumti į sudėties galą. Geltonos ir mėlynos spalvos kosmetiniai dažikliai tik dar labiau pasėja abejonių dėl balzamo (šampūne irgi jų yra) teikiamos naudos. Sumaišius geltoną su mėlyna, gauname žalią spalvą. Štai iš kur atsiradusi žalsva priemonės spalva. Nežinau, ką gamintojai tuo norėjo pasakyti, kad ale "sveika, natūralu, gryna"? Tikrai galima rasti geresnės sudėties kondicionierių tarp visų "Natura Siberica" priemonių. Dar vienas akmuo į daržą - kvapas. Na koks jis man atgrasus, gerai, kad išdžiuvus plaukams jo nebelieka. Jei man užrištų akis ir duotų pauostyti, aš spėčiau, kad tai greičiau koks vonios valiklis ar kita panašaus pobūdžio priemonė nei plaukus puoselėjantis gaminys. Kalbam toliau. Balzamas turėtų drėkinti, bet man jis nepakankamai atlieka savo darbą. Geriau jau naminę plaukų kaukę užsidėčiau. Sudėtyje yra antistatikų, kurie neleidžia plaukams elektrintis. Kadangi aš pastaruoju metu nedirbu ofisinio darbo (plaukų nekankina kondicionierių sukeltas sausas oras, kasdien nereikia vaikščiot į šaltą-šiltą patalpas), gyvenu namų režimu, kur drėgmės net per daug, plaukai nesielektrina. Bet kyla įtarimas, jog kitomis sąlygomis tie antistatikai nepadėtų. Kiti šampūnai ir kondicionieriai su tuo susidoroja geriau. Priemonę sunaudosiu, bet daugiau nebekartosiu.
    Turbūt paklaustumėte, kodėl visgi pirkau šias priemones, nes labiau išpeikiau nei gyriau. Esmė tame, jog ėjau į parduotuvę su tikslu įsigyti plaukų priemones dabar, o ne apsidairyti ir galbūt ryt nusipirkti. Akį patraukė naujiena, ir ta naujiena skirta būtent Lietuvos rinkai. O parduotuvėje apsipirkinėjant su mažu vaiku nėra pakankamai laiko analizuoti visų priemonių sudėtis ir rinktis geriausia. Turi kelias minutes, kol mažasis monstriukas nepradėjo zirzti.  Ir galiausiai nuolaida. Numoji ranka ir pamanai: "ai bala nematė, išbandysiu". Mano nuomone, ši "Natura Siberica" linija Lietuvai nelabai vykusi, labiau marketingo triukas kaip įkišti prekę vartotojui. Jei ateityje dar pirksiu šio gamintojo produkciją, tai tikrai rinksiuosi naudingesnius ir su turtingesne sudėtimi gaminius, nes tokių tikrai yra.

Jurgita

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą