2015 m. balandžio 10 d., penktadienis

Spalviniai tipai pagal metų laikus. Žiema



     Ir štai priartėjome prie pabaigos, man beliko aptarti paskutinį šaltąjį žiemos sezoną. Jau kalbėjau apie šviesų šiltą pavasarį, šviesią šaltą vasarą ir šiltą intensyvų rudenį. Kodėl apskritai kalbu apie spalvas? Turbūt pastebėjote, jog vienos spalvos jums labiau tinka nei kitos. Tinkamai parinkus spalvas: 
  • jauniau atrodote;
  • suteikiama šviežumo išvaizdai;
  • kai kurios spalvos gali vizualiai suliekninti;
  • suteikia švytėjimo odai;
  • natūraliai gražesnė oda.
Netinkamai parinkus spalvas:
  • galite atrodyti vyresnė;
  • suteikia nuovargio požymių išvaizdai;
  • gali vizualiai storinti;
  • nustelbia natūralią išvaizdą.

    Jei galvojate, jog rengdamosi vien universaliomis spalvomis neapsišausite, klystate. Juoda ir balta spalva laikomos vienomis iš pačių universaliausių spalvų paletėje, o kadangi juoda dar ir vizualiai lieknina, to rezultatas - garderobe absoliuti dauguma. Bet ar žinojote, jog gryna juoda ar balta spalvos tinka tik nedaugeliui žmonių? 
    Prieš keleta metų pastebėjau, jog vengiu pirkti juodos spalvos drabužius. Atrodo drabužis beveik idealus, bet neperku jo vien tik dėl to, kad yra juodos spalvos. Jei yra pasirinkimas, visada imsiu kitą spalvą ar visai nepirksiu. Tiesa, mano spintoje rasite keleta juodų drabužių, bet išimtį darau tik klasikiniams variantams: juodi aukštakulniai, juodos siauros kelnės, juodas odinis sijonas ir viskas. Jokios juodos palaidinės, švarko, megztinio  ar suknelės (nors visi stilistai rekomenduoja tokią turėti). Supratau, jog mano lietuviškam gymiui ši tamsi spalva yra per "sunki", slegia, nors lieknina, bet tuo pačiu metu sendina ir gali net paversti išblyškusia. Taip savo garderobe atradau šviesiai pilką spalvą, ji tapo mano "juoda". 
    Štai kodėl kalbu apie spalvas, juk egzistuoja ne vien juoda ir balta.  Taip atsirado spalvų teorija, kuri prilyginama sezonams. O dabar grįžkime prie paskutinio žiemos sezono. Tai tamsus kontrastingas šaltas spalvų kaloritas, kurį sudaro trys tipai:
Dark/Deep Winter - tamsios šaltos spalvos, kuriose vyrauja mėlyni ir geltoni pustoniai (rudens įtaka), šiek tiek prigesintos;
True/Cool Winter - tamsios šaltos spalvos, kuriose vyrauja vien mėlyni pustoniai, tiesiog tikros grynos šaltos spalvos;
Bright/Clear Winter - ryškios intensyvios šaltos spalvos, kuriose vyrauja mėlyni ir geltoni pustoniai (pavasario įtaka).

ŽIEMA 

Oda: balta į melsvumą, alyvinio atspalvio pilkšva.
Plaukai: tamsūs, rudi, mėlynai juodi, slyvos ar vyšnios atspalvio, balti su pelenų atspalviu.
Akys: ryškios ir išraiškingos rudos, skaidriai žalios, juodos. 

Pudra: šviesi, smėlio spalvos. 
Lūpdažis: visi raudoni atspalviai išskyrus šiltus, pereinančius į geltonumą, bronzinę spalvą. Ruda kakavos spalva, su vyšnios ar slyvos tonu.
Šešėliai: turėtų būti ryškios ir šaltos, pilka alyvinė, violetinė, žalsva, melsva, rausva, natūralūs atspalviai kaip pelenų pilkumo, kakavos rudumo. 
Akių pieštukas: juodas, tamsiai pilkas, pilkai rudas, tamsiai mėlynas.
Tušas: juodas, tamsiai mėlynas. 
Tinkama plaukams dažyti spalva:   pelenų, tamsi pilkšva, tamsi ruda, rubino, baklažano, bordo, raudonmedžio, prinokusi vyšnia, rusva be gelsvumo, platinos, sidabrinė, kartaus šokolado, juodos tulpės, melsvai juoda, juoda. 
Netinkamos plaukų spalvos: šviesios spalvos, aukso.
Aprangaryškūs, aiškūs, švarūs šalti tonai: juoda, balta, ciklamenas, raudona, violetinė. Nerekomenduojamos geltonos, pieniškai rudos, persikinės, blyškiai oranžinės spalvos.
Aksesuaraisidabras, platina, melsvos, juodos spalvos, rubinas.
Akiniairyškūs, neįprastos formos.

     Jūsų spalvos yra šaltos ir maištingos, tamsios ir intensyvios, šviesios ir ledinės, ryškios ir švarios. 

DARK/DEEP WINTER - žiema su rudens įtaka, todėl spalvos gilios, šaltos ir ryškios. Dėl rudens įtakos spalvos šiek tiek švelnesnės ir šiltesnės nei kitų žiemos tipų, bet ir tamsiausios. Jūsų spalvos gilios, šaltos ir turi didelį kontrastą su jūsų veidu, dėl to išvaizda tampa valdinga ir elegantiška.


Žymūs žmonės: Sandra Bullock, Zoe Saldana, Camilla Belle, Helen Mirren, Lucy Liu, Anne Hathaway, Selma Hayek, Audrey Tautou, Lea Michelle, Naomi Campbell. Dėl rudens sezono įtakos tokios žvaigždės kaip Sandra Bullock, Penelope Cruz ir kt. lengvai gali virti Dark/Deep Autumn.
Oda: blyški smėlio, smėlio, alyvuogių, juodai ruda, juoda.
Plaukai: vidutinio tamsumo rudi, juodai rudi, plieno pilkumo, "salt&pepper".
Akys: juodos, juodai rudos, tamsiai riešutinės.



Labiausiai tinkamos spalvos: icy pink, fuschia, grape, cherry, chiffon, neon, persimon, blood, royal, bright navy, emerald, pine, ink black, white, charcoal, coffee.
Neutralios: tikra balta, juoda, navy, tamsiai pilka, deep charcoal.
Netinkamos spalvos: šiltos, auksinės, šviesios spalvos, auksinė ruda, šviesi persikinė.






Daugiau derinių rasite Pinterest.

TRUE/COOL WINTER spalvos šaltos ir be jokių šiltų pustonių. Itin didelis kontrastas tarp odos, plaukų ir akių spalvos. Klasikinis pavyzdys - Snieguolė. Jūsų išvaizda pulsuoja energija, madinga ir prašmatni.


Žymūs žmonės: Catherine Zeta-Jones, Gwen Stefani, Liv Tyler, Jamie Lee Curtis, Brooke Shields, Marion Cotillard, Kristen Steward, Dita von Teese, Meryl Streep, Jennifer Connelly.
Oda: labai blyški smėlio, blyški smėlio, blyški alyvuogių, rausva smėlio.
Plaukai: tamsūs pelenų, mėlynai juodi, sidabriniai, "salt & pepper", jokių auksinių/raodonų tonų.
Akys: mėlynos, violetinės, anglies pilkumo. 


Labiausiai tinkamos spalvos: carnation, cherry, deep rose, plum, icy pink, mulberry, indigo, violet, royal, navy, jungle green, icy yellow, ink black, charcoal, dove grey, optic white. 
Neutralios: juoda, navy, balta.
Netinkamos spalvos: vengti auksinių, rudų, geltonų ir oranžinių spalvų.




Daugiau derinių rasite Pinterest.

CLEAR/BRIGHT WINTER - tai yra šaltos žiemos spalvos su pavasario įtaka. Kaip ir visos žiemos spalvos, jos tamsios, šaltos ir ryškios. O kadangi jaučiama pavasario įtaka, spalvos šviesesnės ir lengvesnės nei Dark/Deep Winter ir šiltesnės nei True/Cool Winter, o svarbiausia - ryškiausios iš visų tipų. Spalvos turi didžiausią kontrastą su odos, plaukų ir akių spalva. Jūsų išvaizda ryški, dramatiška ir elegantiška.



Žymūs žmonės: Demi Moore, Courteney Cox, Megan Fox, Vanessa Williams, Angelina Jolie (tamsiaplaukė su blyškia oda), Katy Perry, Zooey Deschanel, Lupita Nyong'o. 
Oda: pieno baltumo, šviesi smėlio, blyški alyvuogių, tamsiai ruda, juoda.
Plaukai: nuo vidutinio tamsumo iki tamsių rudų ar juodų su melsvais ar pelenų atspalviais. 
Akys: ryškiai mėlynos, violetinės, smaragdo žalios.



Labiausiai tinkamos spalvos: icy blue, icy pink, hot turquoise, true red, bubblegum, fuschia, orchid, icy lilac, chiffon, butter, coral, 
Neutralios: balta, juoda, navy, pilka.
Netinkamos spalvos: vengti šiltų ir drumstų, pastelinių spalvų. 








Daugiau derinių rasite Pinterest.


    O štai ir pabaiga. Spėjau aptarti visus spalvinius koloritus. Benaršydama internete radau, jog kai kurie stilistai kalba ne apie 12 sezonų, o net 16! Bet nenoriu jums dar labiau susukti galvas, sudėtinga ir taip analizuoti.
    Tikiuosi atradote sau labiausiai tinkančią ir patinkančią paletę, o su bundančia po žiemos miego gamta, išvysime daugiau spalvų jūsų garderobe. Sėkmės :)


Jurgita

2 komentarai:

  1. Pagaliau atradau save. Beight winter geriausiai apibudina mano bruozus. Bet juokingiausia, jog mano drabuziu spintoje rekomenduojamu spalvu nera!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip džiugu girdėti:) Bus proga įsigyti kažką ryškaus ir spalvingo, jei nesi tokių spalvų fanė, siūlau pabandymui įsigyti palaidinę ar aksesuarą, neprašausi pro šalį pasirinkusi brangakmenių spalvas :)

      Panaikinti