2014 m. spalio 18 d., šeštadienis

Kakavos sviestas : svaiginantis kvapas ir glotni oda

Nuotrauka: https://www.etsy.com/listing/100786711/1-lb-raw-natural-cocoa-butter-16-oz?ref=market

      Tikriausiai visi žinome, kaip kvepia kakava, tačiau kaip dieviškai kvepia pats tikriausias kakavos sviestas net nupasakoti sunku! Seniai norėjau jo įsigyti, tačiau keisčiausia tai, kad pirkau ne kūnui puoselėti, o balso stygoms gydyti. Šiaip ar taip, jau esu sveika, o ir kakavos liko... Būtų buvusi tiesiog nuodėmė nepanaudoti, neišbandyti ir nepasimėgauti.

      Kakavos gėrimas buvo atrastas jau Majų ir Actekų laikais, kurie jį vadino "Dievų maistu". Iš Amerikos žemynų kakava pasiekė Europą ispanų užkariavimų metu. Šie į gėrimą dar dėdavo cukraus tam, kad numalšintų kartumą. Kakavmedis, kilęs iš Centrinių ir Pietinių tropinių Amerikos miškų, dabar dėl palankių augti sąlygų plačiai paplitęs ir Vakarų Afrikoje. Šio žemyno moterys jau seniai atrado šį sviestą kaip nuo strijų gelbėjančią priemonę nėštumo metu, tačiau tik XIX a. pradėtas jo naudojimas ir pradėtas ne bet kur kitur, o farmacijos rinkoje.

      Šis sviestas išgaunamas iš kakavos pupelių, kurios, kad ir kaip būtų keista, neturi jokio "kakaviško" kvapo ir netgi neprimena tokio skonio. Karčios ir burną sutraukiančios (prisimenant laikus, kai pati užkandžiavau)! Tą dievišką kvapą ir skonį įgauna su laiku ruošiant pupeles taip, kad jos įgautų sviesto pavidalą. Žinoma, pats tikriausias ir pats vertingiausias yra šalto spaudimo ir tik nerafinuotas sviestas. 

      Labiausiai tinkantis sausai, šiurkščiai ir elastingumą praradusiai odai (tačiau švelnumo suteikia visiems jos tipams) palepins ne tik švelniais pojūčiais, bet ir nuostabiu kvapu. Ir aš tikrai prisiekiu, kad jis taip ir kvepia. Labai intensyviai, labai juntamai. Beveik kaip kvepalai, tik išsilaiko, žinoma, žymiai trumpiau. Bet net jeigu ir išgaruoja tas pirminis kvapas, prikišus nosį prie odos vis tiek jaučiasi tas šokolado aromatas. 

     Bet ne tik dėl kvapo kakavos sviestas yra vertinamas. Dėka savo antioksidacinių savybių, nuolat naudojamas neleis suvysti odai, o stimuliuodamas kolageno gamybą sugrąžins jai elastingumą. Šią puikią gamtos dovaną galima naudoti ir nėštukėms strijų prevencijai. 

      Šiaip jau man labai patinka lepintis šiuo sviestu ne tik dėl to kvapo, kurį jau n-ąjį kartą čia miniu, bet ir dėl nuostabių pojūčių. Išsitepus odą po gero dušo, ji iš tiesų tampa kur kas švelnesnė, minkštesnė, glotnesnė. Kadangi sviestas iš tiesų labai riebus, susigerti gali sunkiau, tačiau jokių plėvelių nepalieka. Ir atrodo, jog jis veikia ne tik odą, bet ir nuotaiką. 

      Sviestas yra kietos konsistencijos, bet lygosi aukštesnėje temperatūroje. Jį galima naudoti vieną arba maišyti su kitais sviestais ar aliejais. Internete skaitydama pastebėjau, jog daugelis rekomenduoja jungti su kokosų aliejumi, tuomet gaunasi labai įdomus aromatas. Dažniausiai parduodamas maišeliuose, todėl patogesniam naudojimui reikėtų išsilydyti į tuščią tarą. Aš tam panaudojau seną tamsaus stiklo kremo indelį, įstačiau į šilto vandens vonelę ir įmečiau keletą nemažų gabalų. Tada liko tik gerai pamaišyti, kad neišsisluoksniuotų ir gerai susijungtų. Tam, kad būtų lengviau tepti ant kūno, siūlau įstatyti indelį į vonią/dušą maudynių metu, kažkiek tikrai "atsileidžia".

      Tokia ta sviesto istorija. Gal kuri nors naudojate/naudojote ir galite pasidalinti savo nuomonėmis ? :) 

Laura

8 komentarai:

  1. Aš taip pat naudoju kakavos sviestą, bet taip stipriai nesu įsimylėjusi. Aišku, labai malonu juo teptis po dušo, bet ryte visada norisi nusiplauti pastovėjusį sviesto kvapą. Nežinau, gal čia tik mano oda taip reaguoju, bet antrą dieną man jis kvepia nelabai maloniai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labas! Kaip įdomu. O kokios firmos sviestą naudoji? Nors nuo to tikrai neturėtų priklausyti. Man kvapas niekaip neišsilaiko iki kito ryto :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Naudoju Žalios pievos sviestą, bet tai tikrai neturi įtakos :) Greičiausiai kalta mano oda. Matyt, mano ph kažkaip ne taip reaguoja, nes lygiai tas pats darosi ir su kokoso aliejum. Iš pradžių kvepia labai maloniai, o kitą dieną jaučiuosi, kaip nesiprausus. :)

      Panaikinti
  3. Man kakavos sviestas iš vis nekvepia - nemalonus riebalo kvapas. Naudoju Kvapų namuose įsigytą :) neprisijaukinau kol kas šio dalykėlio.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tuo tarpu mano pirktas Sveikuose produktuose ir tikrai labai kvapnus O.o

    AtsakytiPanaikinti
  5. As pirkau Natura naturata sviesta - tobulas kvapas, puiki tekstura. Esu isbandziusi ir daygiau kakavos sviestu, bet kol kas geresnio uz naturata neradau :-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Naturata yra mano mėgstama parduotuvė, ten daug puikių ir kokybiškų dalykėlių:)

      Panaikinti
  6. Su kakavos sviestu susipažinau prieš 10 metų, kai gydytoja patarė jo paieškoti "Pergalės" saldainių fabrike ir nupirkti vaikui nuo kosulio. Nuo kosulio jis tikrai padeda. Tuo metu dar nelabai buvo įprasta teptis įvairiais aliejais ir sviestais, tačiau išbandžiau jį tepti ant veido prieš einant į lauką šaltą žiemos dieną - na, veido oda nenušalo...šiaip, man atrodo, aliejai ir sviestai kemša odos poras.

    AtsakytiPanaikinti