2014 m. gegužės 2 d., penktadienis

Natūralūs turtai iš gamtos (2 dalis): kosmetinių molių kaukės

Nuotrauka iš: http://feelgoodstyle.com/2011/08/09/how-to-use-bentonite-clay-masks-for-beautiful-glowing-skin/

     Pirmoje straipsnio dalyje jau spėjome susipažinti su dažniausiai kosmetologijoje naudojamomis molių rūšimis (rekomenduoju perskaityti pirmąją dalį, jei dar to neesate padarusios). O šioje dalyje pateiksiu būdus, kaip kosmetinius molius galima panaudoti savo odos ir plaukų priežiūroje.
    Pirmiausia, noriu apibendrinti ankstesnį straipsnį ir įvairias molių rūšis suskirstyti pagal paskirtį, kokiam odos tipui jie geriausiai tinkami:
Jautri oda: baltasis, rožinis, raudonas, gasulio, pilkasis moliai;
Sausa oda: baltasis, rožinis, raudonas, pilkasis moliai;
Brandi oda: baltasis, raudonasis, rožinis, pilkasis moliai;
Mišri, riebi, probleminė oda: geltonasis, žaliasis, mėlynasis, gasulio moliai;
Plaukams: žaliasis, mėlynasis, gasulio.

    Kosmetiniai moliai yra labai universali priemonė, kaip minėjau anksčiau, jais galima pakeisti šampūnus, balzamus, kaukes, valiklius, prausiklius bei yra ir dar daugiau panaudojimo sričių. Pateiksiu keleta patarimų, kaip naudoti molius mūsų kasdienėje higienoje.

Veido kaukė

    3-5 arbatinius šaukštelius jums tinkamos molio rūšies miltelių išmaišyti su  panašiu kiekiu vandens arba, dar geresnis variantas, gėlių vandeniu. Turi gautis kremo tirštumo masė. Šią masę užtepti ant švarios iri sudrėkintos veido odos ir palaikyti kol pradės džiūti (nedaugiau 20  min). Džiūdama kaukė sukelia tempimo jausmą, todėl kartas nuo karto veidą apipurškite vandeniu. Veidą nuplauti ir esant poreikiu patepti veido kremu. Toms grožio puoselėtojoms, kurios turi jautrią ir sausą odą, rekomenduoju į molio kaukę įpilti šiek tiek nerafinuoto aliejaus. Taip pat galima tokias kaukes praturtinti ir kitais ingredientais: medumi (ypač tinka sausai odai), jogurtu, pienu, žaliąja arbata, kiaušiniu, vaisių tyrėmis, aliejais ir t.t. Kaukę rekomenduojama naudoti du tris kartus per savaitę (sausos odos savininkėms pakaktų ir vieno karto per savaitę).

Veido prausiklis

     Ruošiamas lygiai taip pat kaip veido kaukė, tik turi būti skystesnės konsistencijos (turi gautis kaip skysto jogurto). Vienkartinei valymo procedūrai turi pakakti pusės arbatinio šaukštelio molio miltelių. Tokia masė dedama ant veido ir švelniais masažuojamaisiais judesiais nuvalomi makiažo likučiai bei kiti nešvarumai. Paskui veidas nuprausiamas vandeniu ir apipurškiamas jūsų mėgstamu gėlių vandeniu arba ištepamas kremu. Kuo oda jautresnė ir sausesnė, tuo pasta turi būti skystesnė ir riebesnė,  ir atvirkščiai, riebesnei odai tyrelė turi būti tirštesnė.

Kūno šveitiklis

    Molio šveitikliai ne tik nušveičia negyvas odos ląsteles nuo kūno, bet ir padeda pasišalinti toksinams. Tik šiuo atveju molio pasta turi būti tirštesnė.

Naudojant kompresams, kūno probleminei odai ar nuo celiulito

    Pasiruošti molio kaukę ir užtepti ant kūno odos storesniu sluoksniu, apvynioti polietileno plėvele ir uždengti rankšluoščiu. Palaikyti 30-60 min ir nuplauti šiltu vandeniu.


Molio kaukė sausai ir sudirgusiai veido odai

3 šaukštelių molio;

3 šaukštų pieno;
Arbatinio šaukštelio medaus.

    Molio rūšį renkatės sau tinkamiausią. Visas sudedamąsias kaukės dalis gerai sumaišyti ir tepti ant nuvalytos ir švarios veido odos. Po 20 min kaukę nuplauti šiltu vandeniu ir odą patepti maitinamuoju kremu. 


Molio kaukė riebiai veido odai


1 šaukšto agurko sulčių ar išspaudų (arba pakeiskite riebiai odai tinkamu hidrolatu);
1 kiaušinio baltymo;
kelių lašų šviežiai spaustos citrinos sulčių;
pusės šaukštelio molio. 
    Visus produktus maišyti kol gausis vientisa masė. Tuomet paruoštą kaukę tepti ant veido odos, atsargiai, kad nepatektų į akis. Po 15–20 minučių kaukę nuplauti drungnu vandeniu. Ši kaukė tiks ir mišriai veido odai, tačiau ją geriausia naudoti vakare, kadangi oda pasidaro jautresnė saulei.

Mėlynojo molio kaukė plaukams

    Sumaišoma kremo konsistencijos masė iš mėlynojo molio (maždaug du valgomieji šaukštai) ir vandens/hidrolato. Galima įmaišyti kiaušinio trynį (kiaušinio tryniai dažniausiai naudojami plaukų kaukėms, o baltymas – riebios veido odos kaukėms, todėl iškart galite pasigaminti dvi skirtingas kaukes), nerafinuoto aliejaus ar medaus. Šampūnu išplautus ir dar drėgnus plaukus bei galvos odą  ištepti mišiniu ir palaikyti bent 15-20 min, apdengus galvą rankšluoščiu. Paskui plaukus gerai išskalauti drungnu vandeniu, esant poreikiui galima perplauti šampūnu.  Tokias kaukes daryti du tris kartus per savaitę ir pastebėsite, jog plaukai ims greičiau augti, pagerės jų struktūra.


Nuotraukoje gasulio molis

Gasulio molis plaukų trinkimui

    Veikia kaip natūralus šampūnas ir balzamas viename, kuris nuplauna nešvarumus ir riebalus nuo galvos odos ir plaukų, kartu subalansuodamas plaukų riebalinių liaukų veiklą. Molis plaukus padaro žvilgančius ir purius.
    Reikia pasiruošti jogurto tirštumo molio pastą (ilgiems plaukams turi pakakti dviejų arbatinių šaukštelių molio) ir ištepti ją ant drėgnų plaukų ir galvos odos. Turint sausus plaukus, molio pastą palaikyti apie 5-10 min, o turint riebius - palaikyti 10-20 min. Po to gausiai išskalauti plaukus. Reguliariai naudojant šią procedūrą, turite pastebėti, jog nebereikia plaukų palaikyti, o galima juos plauti iškart. Jei turite išsausėjusius plaukus, galite šią pastą praturtinti šaukštu medaus arba aliejais.


Gasulio molio kaukė veidui arba plaukams (receptas nurašytas nuo pakuotės nuotraukoje) 



50 g gasulio molio;

30 g šilto vandens;
10 g argano aliejaus;
5 g ricinos aliejaus.
    Visus ingredientus sumaišyti į vieną masę, jei reikia, papildomai įpilti vandens. Kaukę tepti ant veido ir švelniai pamasažuoti arba tepti ant drėgnos galvos odos ir plaukų. Molio kaukę švelniai įmasažuoti į galvos odą ir palaikyti apie 10 min (taip pat ir veido kaukę). Po to nuprausti šiltu vandeniu. 


    Man pačiai teko naudoti trijų rūšių molius: žaliąjį, mėlynąjį ir gasulio. Žaliasis molis skirtas riebiai ir mišriai veido odai, tačiau manasis produktas buvo sumaišytas kartu su nimbamedžio ir amla (indiškas agrastas) milteliais. Tokią mineralinę kaukę darydavausi tris kartus per savaitę ir pastebėjau, jog sumažėjo inkštirų, poros tapo švaresnės. 

    Neseniai išbandžiau mėlynąjį molį. Pasidariau plaukų kaukę su kiaušinio tryniu ir nerafinuotu aliejumi, pagal aukščiau parašytą receptą. Taip pat panaudojau ir kiaušinio baltymą, kurį įmaišiau į mėlynojo molio kaukę veidui. Mano nuomone, molio kaukes geriau naudoti tik plaukų šaknims, o po to dar perplauti šampūnu ar kondicionieriumi, kad plaukai netaptų šiurkštūs. O veido kaukes kartoti reguliariai bent jau mėnesį, kad pasiektumėte matomą rezultatą.
    Ir mano mėgstamiausias - gasulio molis. Jis nepakeičiamas kasdieninis veido prausiklis. Naudoju ir gasulio miltelius, ir šiuo moliu praturtintas kitas priemones. Šiuo metu pas mane gyvena "Ambroozijos" prausiklis Junda su gasulio moliu, o duše naudoju Alepo muilą su gasulio bei argano aliejumi (kada nors aprašysiu šį stebuklą). Gasulis mane stebina tuo, kad tai yra bene vienintelis molis, kuris.... putoja! Jei taip galima pavadinti. Tačiau plaukams jį išbandžiau tik dabar. Per pirmąjį plaukų trinkimą susimaišiau molio kaukę su nerafinuotais aliejais, nes pabijojau, kaip mano ploni ir sausi plaukai sureaguos į tokį netikėtumą. Rezultatas nenudžiugino nei manęs, nei mano plaukų. Nors nešvarumus išplovė, plaukai maždaug  5 cm nuo šaknų tapo švelnūs, tačiau likusi dalis  tapo šiurkšti ir beveik nesušukuojama. Palietus plaukus jausmas toks, lyg plaukų laku supurkšti plaukai būtų iššukuoti, tačiau ant jų likę lako likučių. Tikiuosi supratote mano palyginimą. Ir dar tas elektrinimasis, o šukuoti gali 5 min ar visą valandą, vis tiek atrodo vienodai besiveliantys. Plaukai tapo panašūs į pakulas. Taip ir nesupratau, ar būtent mano plaukams molis netinka, ar reikia laiko jiems priprasti. Po dviejų dienų plaukus nuo šaknų iki galiukų išplovus šampūnu ir procedūrą pakartojus su kondiciorieriumi, ant išdžiuvusių plaukų dar vis jautėsi nežymus šiurkštumas. Deja, receptas "molis + mano plaukai + saviveikla" nėra tinkamas mano rutinoje ir tikrai dar negreitai kils noras pakartoti. Geriau naudosiu  priemones, kuriose gasulis kaip papildomas ingredientas, pavyzdžiui, "Ambroozija" turi neblogą šampūną su šiuo moliu. 
    Patarimas: eksperimentus geriau pasilikti savaitgaliams, kai nepavykus galite pasislėpti namuose, o ne raudonuoti viešumoje:)


Jurgita

6 komentarai:

  1. pamenu, kai gyvenau Lietuvoj, pirkdavau molį Droge ir tepdavau jį ant veido :) man labai gerai išvalydavo veidą :)
    ___
    http://inmyflowoflife.blogspot.co.uk/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Paulina, veido molio kaukės ir man patinka, bet plaukai užprotestavo:)

      Panaikinti
  2. Bandysiu plaukams gasulio molio kaukę!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikiuosi tau bus geresni įspūdžiai:) Lauksiu atsiliepimų:)

      Panaikinti
  3. As tai darau eksperimenta - ipyliau gasulo i eko sampuna kuri naudoju (bet neitin man jis patiko) ir pries plovima gerai sukratau buteliuka - na,arba tai saviapgaule,arba sampunas tapo geresnis ir megiamesnis.:) O kad jau 3 metai nesiskiriu su juo kaip su prausikliu - nenuostabu,pats tobuliausias is visu turetu,tas svarumo pojutis juo nusiprausus - plius KN 500g maiselio man uztenka pusei metu.:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už idėją Migle, reikės ir man išbandyti kartu su šampūnu:) Sutinku, gasulis - nepakeičiamas prausiklis, o ir labai skalsiai naudojasi:)

      Panaikinti