2014 m. balandžio 27 d., sekmadienis

Natūralūs turtai iš gamtos (1 dalis): kosmetiniai moliai

   
Nuotrauka iš www.naturata.lt

    Šiame informaciniame amžiuje, kai įvairios grožio puoselėjimo priemonės, technologijos ir įranga tobulėja dienomis, o gal net ir valandomis, jau nieko nebestebina modernios lazerinės odos procedūros, įmantrūs kremai praturtinti dešimtimis aliejų ar žolelių rūšių, auksu arnetgi tauriaisiais brangakmeniais ir t.t.  Žinoma, tokiomis grožio naujovėmis gali pasilepinti ne visos, trokštančios tapti grožio deivėmis, nes kiekvieną inovaciją ar "perversmą" grožio industrijoje žadančią priemonę kaip ištikima draugė lydi ir aukšta tos priemonės ar paslaugos kaina. Mes kartais pamirštame, kad ir paprasti dalykai yra neprastesni, juk genialumas slypi paprastume. Bet dailia juk vistiek norisi būti! Dėl tos priežasties, kad mano mėnesinis biudžetas netaptų skylėtas ir netektų misti vien kruopomis, nusprendžiau atsigręžti į mūsų motulės gamtos mums duodamus natūralius turtus: aliejus, molius, sviestus, gėlių vandenis, mineralus ir t.t. Šįkart norėčiau paatvirauti apie kosmetinius molius. 
    Gamtoje yra priskaičiuojama daugiau nei 30 molių rūšių: rudasis, baltasis, žaliasis, mėlynasis, geltonasis, rožinis, raudonasis, juodasis ir t.t. Molio spalva priklauso nuo to, kokia medžiaga yra pagrindinė jo sudedamoji dalis: kaolinas, kvarcas, aliuminis ir panašiai. Dažniausiai aptinkamas yra rudasis ir rausvas molis, kurio randama pakrantėse, karjeruose ir yra tinkamas keramikos gaminių gamybai. Kosmetikoje dažniausiai naudojami baltasis ir spalvotieji moliai, kurie glūdi 10 m ir daugiau gylyje. Tokie moliai švaresni ir kuo didesniame gylyje jis randamas, tuo vertingesnis savo sudėtimi. Nenustebkite, jei prekyboje pamatysite, jog net tos pačios rūšies molio kaina gali skirtis kelis kartus, taip yra todėl, kad molio kokybę lemiančios gydomosios ir absorbcinės savybės priklauso nuo vietos, kurioje jis kasamas.



Kosmetinių molių nauda:

  • tai natūralus ir ekologiškas produktas.
  • pasižymi itin didelėmis panaudojimo galimybėmis: kosmetinius molius galima naudoti  kaip prausiklius, muilus, valiklius, šveitiklius, šampūnus, kaukes. Tinka kūno, veido odos ir plaukų priežiūrai. Tinka net vonioms, gydomiesiems kompresams, gydyti odos ligas.
  • malšina nugaros, kaklo, sąnarių skausmus, naudojami esant sumušimams, votims, radikulitui, padeda esant kosuliui ir slogai.
  • yra netgi geriamojo molių rūšių, skirtų gydyti virškinamojo trakto ligas.
  • gali būti naudojamas išbalinti pigmentines dėmes ir strazdanas, net smulkius randelius.
  •  kadangi tai birūs produktai, jų galiojimo laikas neribojamas. 
  • sumaišyti su vandeniu išbringsta, todėl kartu suriša visus ant odos esančius nešvarumus ir juo lengvai nuplauna, tačiau, kitaip nei pramoninės priemonės, nesuardo natūralių odos apsauginių funkcijų ir nedirgina.
  •  priklausomai nuo molio rūšies gali atstatyti drėgmę, stangrinti, valyti odą, sutraukti poras ir gerinti riebalinių liaukų veiklą, kraujotaką, skatinti regeneraciją, turi antibakterinių savybių, sušvelninti raukšles, gydo spuogus.
  • tinka kovai su celiulitu. 
  • šviesesnių spalvų moliai turi daugiau sutraukiamųjų savybių, o tamsesni ir spalvoti -  drėkinančiųjų ir maitinančiųjų. Spalvotuose moliuose gausu įvairių mineralų, mikroelementų, geležies oksidų, kas ir suteikia spalvą šiems moliams.

O dabar trumpai apie dažniausiai naudojamus molius ir jų panaudojimo ypatybes:




Nuotrauka iš www.aromata.lt


Baltasis molis (Kaolin)

    Baltasis molis, dar kitaip vadinamas kinietišku moliu (nes pradėtas kasti Kaolino kalne),  yra vienas iš universaliausių molių rūšių, tinkamų visiems odos tipams. Turtingas mineralų, ypač silicio, mikroelementų. Kadangi yra labai švelnus, dėl neutralaus Ph ypač tinka jautriai, stangrumą praradusiai, papilkėjusiai odai. Baltojo molio kaukės valo, detoksikuoja, ramina odą, prisotina ją mikroelementais, suteikia elastingumo ir švytėjimo. Lygina smulkias raukšleles, nuo veido pašalina negyvas odos ląsteles, mažina riebalų išsiskyrimą ir sutraukia poras. Puikiai tinka naudoti sausos odos savininkėms, nes kitaip nei dauguma molių, šis nesausina odos. Taip pat molio kaukės tonizuoja, stimuliuoja kraujo apytaką, švelniai balina ir atgaivina veido odą. Turi dezinfekuojančių savybių, todėl naikina spuogelius.


Nuotrauka iš www.aromata.lt

Raudonasis molis (Illite)

    Šis molis turtingas mineralais, mikroelementais ir geležies oksidais bei variu, kurie suteikia moliui raudoną spalvą. Tinka sausai ir jautriai odai su išsiplėtusiais kapiliariais. Molio kaukės švelniai valo, detoksikuoja ir ramina odą, sutraukia poras ir lygina. Skaistina, todėl tinka brandžiai veido odai, saugo nuo taršos. Taip pat raudonasis molis tinka odai, linkusiai į alergiją ir bėrimus, nes mažina sudirgimą ir paraudimą. Mažina riebalų sekreciją ir sutraukia poras. Šį molį galima naudoti ir plaukų kaukėms. 

Nuotrauka iš www.gyvasratas.lt

Rožinis molis (Kaolin, Illite)

    Šis molis yra baltojo ir raudonojo molių mišinys. Turtingas mineralų, silicio, mikroelementų ir geležies oksidų. Tinka visiems odos tipams, ypač normaliai, jautriai, sausai, papilkėjusiai odai, linkusiai į paraudimus. Rožinio molio kaukėms būdingos visos baltojo ir raudonojo molių savybės.

Nuotrauka iš www.aromata.lt

Geltonasis molis (Illite)

   Geltonasis molis yra turtingas mineralais ir mikroelementais. Kaukės su šiuo moliu  pašalina toksinus, valo, regeneruoja, aprūpina odos ląsteles deguonimi , suteikia elastingumo ir švytėjimo, tonizuoja ir  atgaivina veido odą. Tinka visiems odos tipams, bet geriausiai mišrios ir riebios odos priežiūrai, linkusiai į spuogus.

Nuotrauka iš www.aromata.lt
Žaliasis molis (Montmorillonite)

    Žaliasis molis turtingas mineralų, ypač kalcio, magnio, vario ir aliuminio. Jame yra 50 proc. silicio dioksidų, 13 proc. aliuminio ir maždaug 15 proc. kitų mineralų: sidabro, vario, aukso, sunkiųjų metalų. Šio molio kosmetinės kaukės valo, sugeria perteklinį sebumą (odos riebalus) ir sutraukia odos poras. Dėl šios priežasties naudojamos riebios, probleminės ir mišrios odos priežiūrai ir yra valomųjų kaukių ir gydomųjų kompresų  sudedamoji dalis, tinka plaukų ir galvos odos ligoms gydyti, netgi kovai su seborėja. Tačiau sausą veido odą turintiems nerekomenduojama naudoti šios rūšies molio. Žaliasis molis labai vertinamas dėl savo priešuždegiminių ir absorbcinių savybių, padeda atstatyti drėgmę ir geriau įsisavinti naudingąsias medžiagas. Taip pat kaip ir kiti moliai lygina smulkias raukšleles, šalina negyvas odos ląsteles, tonizuoja ir atgaivina odą, gerina kraujotaką, stangrina odą.


Nuotrauka iš www.ekolaime.lt
Mėlynasis molis (Kaolin) 

    Kembriniame molyje gausu mineralinių druskų ir mikroelementų:  silicio, fosforo, geležies, azoto ir t.t. Jo sudėtyje yra sidabro, magnio, mangano, kalcio, cinko, aliuminio, kobalto, vario ir molibdeno. Molio kaukės drėkina, giliai valo poras, šalina riebalų perteklių, todėl geriausiai tiks mišriai ir riebiai odai. Tačiau ant odos tepamas tik šiltas. Taip pat mėlynasis molis pasižymi puikiomis priešuždegiminėmis savybėmis, dezinfekuoja odą, suaktyvina kraujotaką, šalina spuogus, lygina raukšleles, mažina celiulitą, pašalina padidėjusį prakaitavimą, mažina nuovargį po fizinio krūvio. Kosmetologijoje naudojamas ir plaukų priežiūrai: sudėtyje esantys mikroelementai yra veiksminga priemonė su plaukų slinkimu, juo galima trinkti plaukus  pakeičiant šampūną.  Jis stiprina plaukų šaknis ir jas maitina. Kaip žinome, silicis stimuliuoja plaukų augimą, taip pat jie įgyja sveiko ir gražaus žvilgesio. Dėka įvairių mikroelementų plaukai tampa stipresni, lankstesni ir sveikesni.  Geriamasis molis padeda palaikyti gerą virškinimą, išvalyti ir sureguliuoti žarnyno veiklą, pašalina toksinus, stiprina imuninę sistemą ir pagerina bendrą sveikatos būklę.


Nuotrauka iš www.aromata.lt

Gasulio molis (Ghassoul, rhassoul)

   Šis ypatingas molis, iškasamas tik iš Maroke stūgsančių Atlaso kalnų, iš kitų molio rūšių išsiskiria savo nepaprastu švelnumu ir gydomosiomis savybėmis. Turtingas mineralų, jame yra didelis kiekis silicio, kalio ir magnio. Gasulio molio kaukės idealiai tinka mišriai ir riebiai odai, tačiau rekomenduojamas ir kaip jautrios odos prausiklis (sumaišytas kartu su vandeniu ir aliejumi).  Dėl nepaprasto gebėjimo absorbuoti vandenį  puikiai tiks norintiems turėti purius plaukus, pagerinti jų tekstūrą.  Plaukai tampa švelnūs ir puresni, sumažina dažno plovimo poreikį, pašalina pleiskanas ir palengvina riebių plaukų problemas.  Valo veido ir kūno odą jos neerzindamas, nes nepašalina apsauginio riebalinio sluoksnio. Pašalina tik perteklinį riebalų kiekį odos paviršiuje ir viduje, taip pat besikaupiantį aplink juoduosius spuogelius. Šis molis toks švelnus, jog juo prausiantis visiškai nesijaučia smulkių molio grūdelių, o kaip tik priešingai, jausmas lyg naudotume švelnią prausimosi pastą. Gerai suriša visus nešvarumus bei kitas žalingas sveikatai daleles ir lengvai nuplaunamas vandeniu nuo veido. Gasulio prausiklis neputoja, nenualina odos ar plaukų, nes išsaugo natūralias jų savybes, nepašalina per daug riebalų nuo odos ar plaukų paviršiaus.

Nuotrauka iš http://www.enkivillage.com/fullers-earth.html 

Pilkasis molis, kitaip dar vadinamas Fulerio žeme, drėkina odą, saugo nuo raukšlių atsiradimo, lygina mažas raukšleles. Taip pat pilkasis molis puikiai tinka išsausėjusiai alkūnių ir kojų odai. Drėkina, tonizuoja ir geriausiai tinkams jautriai ir greit senti linkusiai odai.

Nuotrauka iš http://www.ebay.co.uk/itm/Black-Clay-Australian-Cosmetic-Grade-Natural-At-Home-Make-Up-Mascaras-Eye-liners-/131440099231

Juodasis molis yra rečiausia molio rūšis. normalizuoja kraujo apytaką, juodojo molio kaukės lėtina senėjimo procesą, skatina odos regeneraciją. Tai puikus pagalbininkas kovoje su celiulitu, naudojamas įvyniojimams, nes degina riebalus ir skatina organizmo metabolinius procesus. 

Nuotrauka iš http://eu.iherb.com/frontier-natural-products-bentonite-clay-powder-16-oz-453-g/30763

Bentonitas yra vulkaninės kilmės molis, kuris kasamas JAV. Taip pat yra kasamas ir Indijoje, bet šis naudojamas daugiausia kraiko gamybai. Kosmetinis bentonitas pasižymi išskirtinėmis sugeriančiomis savybėmis, pajėgus absorbuoti net iki 15 kartų savo užimamo tūrio vandenyje, todėl naudojamas įvairiems nešvarumams šalinti išoriškai ir iš virškinamojo trakto. Taip pat aktyvina kraujotaką, dėl šios priežasties oda stangrėja,  lygėja. Rekomenduojamas esant spuogams, inkštirams, votims, pūslėms ir žaizdoms, vabzdžių įkandimams, niežtinčiai odai palengvinti, stangrinimo procedūroms. 

Nuotrauka iš https://www.livinn.lt/molis_isorinems_proceduroms_luvos_heilerde_2_hautfein_480_g
Lioso molis atsirado dar ledynmečio laikais, kai slinkdami ledynai susmulkino uolienas į smulkų dirvožemį. Pasižymi geromis valančiomis ir sutraukiančiomis savybėmis, absorbuoja odos nešvarumus ir riebalus, net bakterijas. Gerai valo per daug neišsausindamas odos, nes dalelės itin smulkios, o pats molis švelnus. Nors tinka visų tipų odai, tačiau visų pirma rekomenduojamas riebiai ir spuoguotai odai. 

    Šiame straipsnyje jus supažindinau su dažniausiai naudojamomis molių rūšimis. Na, o pati dažniausiai naudoju ir esu įsimylėjusi būtent gasulio molį, nes turiu mišrią veido odą ir man labai patinka šio molio švelnumas. Tačiau prisiskaičiusi apie kitų molių savybes neatsispyriau pagundai įsigyti ir mėlynojo molio, kuris taip pat naudojamas plaukų priežiūroje. Todėl kai paeksperimentuosiu su receptūromis, bloge išvysite antrąją šio straipsnio dalį, kurioje jums pateiksiu įvairių molių kaukių receptų, skirtų veido ir plaukų priežiūrai.

Jurgita

4 komentarai:

  1. Labai įdomus ir naudingas straipsniukas, o man būtų labai įdomu, kaip panaudoti molį plaukams? Ar daryti kokias kaukes molis+aliejai ar tiesiog molio ir vandens košelę? Labai lauksiu antro straipsniuko su receptais :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kantrybės, Živile:) kitą savaitę pateiksiu straipnį apie molių kaukes, nes kol kas pati bandau jas savo kailiu:D Vakar pasidariau mėlynojo molio kaukę plaukams ir veidui, dar išbandysiu su gasulio moliu ir kitus įmantresnius receptus:)

      Panaikinti
  2. Daug kas iesko subtilybiu ir pamirsta, kad moliai yra tokie naudingi musu odai ir plaukams :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kosmetiniai moliai yra naudingi, kai skauda sąnarius. Man padeda ne tik sąnariams.

    AtsakytiPanaikinti