2014 m. balandžio 25 d., penktadienis

Atsargiai, soliariumo pavojai!

                                                Nuotrauka iš http://beaute.notrefamille.com/images/cms/beaute/484x320/18613.jpg

      Ar kada esate susidūrusi su besaikio deginimosi soliariume auka? Aš esu ir patikėkite, odos būklė mane šokiravo. 20-metės oda priminė blogai prižiūrėtos 35 metų moters odą: dehidratuota, suglebusi, nelygi, pasenusi. Mokslininkai skambina pavojaus varpais - moterys save ne tik sendina, bet ir žudo. 

      Ar esate girdėjusi apie odos vėžį? O ar žinote, jog būtent deginimasis soliariume jus gali kur kas greičiau apdovanoti šia liga? UV spinduliai priskiriami prie kancerogenų, o štai vienas seansas soliariume prilygsta tokios pat trukmės saulės voniai Karibų paplūdimyje, tik be jokios apsaugos nuo saulės. Taigi, kaip supratote, soliariumų UV spinduliuotė yra kur kas intensyvesnė, nei natūrali. Vien Prancūzijoje kasmet nustatoma 80 000 melanomos atvejų ir tai yra triskart daugiau, nei buvo nustatoma 1980-2005 metais. Tyrimo duomenys rodo, jog šią ligą lydi dvi pagrindinės priežastys: daugiau laiko praleidžiama paplūdimiuose, ir vis labiau populiarėjantis dirbtinis įdegis soliariume. Ką gi, greitai, patogu, o žiemos metu sakytumėte tiesiog tobula. 

      Amerikiečių mokslininkai taip pat atliko didelį tyrimą, siekiant nustatyti ryšį tarp soliariumo ir odos vėžio formų. Jame dalyvavo net 406 696 kandidatai, iš kurių didžioji dalis buvo jaunimas, besilankantis soliariumuose. Rezultatai parodė, jog dirbtinis įdegis yra atsakingas už 2,6-9,4% melanomos atvejų ir net už 3-21,8% kitų odos vėžio formų atsiradimų. Amerikoje, Europoje ir Australijoje nustatoma maždaug 10 000 naujų melanomos ir net 450 000 kitų odos vėžio formų aukų. Dėl visų šių atvejų kaltas piktnaudžiavimas dirbtiniu įdegiu.


      Sveikatos specialistai nerekomenduoja soliariumuose lankytis daugiau kaip 10 kartų per metus. Soliariumo ypač vengti turi šviesios odos savininkės. Dirbtinės saulės vonios neteikia jokios naudos nei odai, nei apskritai organizmui. Soliariumų tinklai neretai imasi nesąžiningų būdų klientėms pritraukti. Bukletuose ar reklamose galite rasti, jog soliariumas stiprina imunitetą, papildo vitamino D atsargas. Būkite tikra, jog tai tėra gražus melas. 



      Taigi, pasaugokite save, savo odą ir savo sveikatą. Juk nenorite po 5-10 metų atrodyti 10-20 metų vyresnės ar dar blogiau - susirgti odos vėžiu? P.S. eidamos į paplūdimį, nepamirškite apsaugos nuo saulės! :)


Laura

1 komentaras:

  1. Puikus įspėjimas;) Visada šiurpstu matydama iš soliarumo išeinančias merginas ir stengiuosi nepamiršti gero kremo su SPF. Kažkaip nevilioja manęs nei pigmentinės dėmės, nei melanoma. Ypač kai baltaodėms-lietuvėms tai ypatingai aktualu

    AtsakytiPanaikinti