2014 m. kovo 28 d., penktadienis

Tarptautinės konferencijos centre - vartotojo teisė žinoti

                                                                                 *Teksto nuotrauka yra ne autorės nuosavybė

      Šios savaitės trečiadienį Vilniuje baigėsi dvi dienas trukusi tarptautinė konferencija, kurios metu buvo diskutuojama apie pavojingų sveikatai cheminių medžiagų paplitimą įvairiose kasdienio naudojimo prekėse bei jų įtaką vartotojui. Konferencijoje dalyvavo 70 specialistų iš dešimties skirtingų šalių. 

      Susibūrime didelio dėmesio susilaukė dar 2007 metų birželio 1-ą dieną įsigaliojęs REACH reglamentas ir ypač 33 jo straipsnis. Šis straipsnis numato, jog vartotojas turi teisę žinoti, ar gaminyje nėra pavojingų sveikatai komponentų. Savo ruožtu gamintojas suprantama vartotojui kalba privalo pranešti, ar gaminyje tokių komponentų yra, bei privalo pateikti rekomendacijas saugiam naudojimui. Reglamentas numato, jog gamintojo atsakymas pirkėją turėtų pasiekti ne vėliau, kaip per 45 dienas. Pripažinkime, retas mūsų pasiryžtų laukti daugiau nei mėnesį vien tam, kad įsitikintų ar prekė saugi naudoti, o jeigu ne - kiek ji realiai pavojinga sveikatai.

      Susirinkę NVO atstovai teigė, jog didžiausia problema yra ta, kad žmonės nežino, jog gali klausti, dėl ko ir gamintojai nežino, kad privalo atsakyti. Ekspertų nuomone, tik vartotojams pradėjus klausinėti, gamintojai supras, kad turi į tai reaguoti. 

      Konferencijos metu Sarah Hauser pristatė Vokietijoje ir vokiškai kalbančiose šalyse jau veikiančią mobilią programėlę "ToxFox". Nuskanavus kosmetikos priemonės brūkšninį kodą, ekrane pasirodo visa reikiama informacija apie sudėtyje esančias kenksmingas medžiagas, ardančias žmogaus endokrininę sistemą. Tai ne tik palengvina užklausos apie pavojingus sveikatai komponentus pildymą, nes to daryti nebereikia, bet ir pagreitina patį procesą. Vartotojas informaciją gauna čia ir dabar. Programėlė taip pat suteikia galimybę nusiųsti gamintojui prašymą pašalinti šias medžiagas iš produkto. Sarah Hauser minėjo, jog šia galimybe buvo pasinaudota 70 000 kartų. Dėl to kūrėjai netgi sulaukė didžiųjų kosmetikos gamintojų skundų dėl juos užplūdusių laiškų. Ši mobilioji programėlė sudomino ir Baltijos šalis.

      Renginyje taip pat buvo kalbama apie pavojingas chemines medžiagas ne tik kosmetikoje, bet ir žaisluose. Dėmesio sulaukė ir ekoženklai bei priemonės, skatinančios vartotoją rinktis produktus be pavojingų sveikatai sudėtinių dalių. 
*Tekstas parengtas pagal gautą pranešimą spaudai.

Laura

9 komentarai:

  1. Kur galima surasti šią programėlę? Būtų labai įdomu išbandyti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kol kas ji randama tik vokiškuose puslapiuose. Suvedžiau į google programėlės pavadinimą ir viskas tik vokiečių kalba :)

      Panaikinti
    2. Man vokieciu kalba ne problema, tik ieskojau jos Google programeliu parduotuveje ir neradau :( Reikes paieskoti per google :) Nezinau ar tai itakos mano apsisprendima pirkti viena priemone ar ne, bet zinoti kas slepiasi uz grazaus ipakavimo visada idomu :)

      Panaikinti
    3. Per paprasta google paieska susiradau ta programa, tik gaila, kad ji pritaikyta iPhone telefonams (o mano ne iPhone). Bet, galima ranka suvesti koda ir patikrinti preke. Butinai reikes isbandyti :)

      Panaikinti
    4. Judita, būtų smalsu išgirsti trumpą atsiliepimą, kai tik gausi galimybę pasinaudoti programėle :)

      Panaikinti
    5. Jau pasinaudojau. Ten galima kompiuteriu prisijungti ir tiesiog ivesti prekes bruksnini koda cia http://www.bund.net/index.php?id=18260 Vakar toks įkvėpimas pagavo, kad visus savo šampūnus patikrinau. Ir visi rodė kad yra nepavojingi. Susimasciau, kokius komponentus atpazysta kaip kenksmingus. Ar tik parabenus ar ir daugiau medžiagu. Nes tik viena priemone parode kaip kenksminga, nes joje buvo parabenų.

      Panaikinti
    6. Programėlė atpažįsta endokrininę sistemą ardančias medžiagas :) gal tavo kosmetikos priemonės natūralios? Čia galiu daryti tik prielaidas, nes nesu naudojusis ta programėle :) bet kuriuo atveju, būtų šaunu išvysti lietuvišką variantą ateityje :)

      Panaikinti
    7. Bandziau Syoss sampuna, Balea duso zele, Aussie plauku balzama. Realiai praktiniam naudojimui lietuviska versija nereikalinga. I ta nuoroda ivedus bruksnini koda jei uzsidega zalia sirdele - produktas be bloguju komponentu, o jei ju yra, tiesiog surasomi ju pavadinimai (tarptautiniai). Man asmeniskai sioje programoje truksta platesnes informacijos. Gal kad is karto pateiktu ir tos medziagos neigiama poveiki... Isbandyk :) I laukeli ivesk bruksnini koda ir paspausk salia esanti mygtuka SUCHEN.

      Panaikinti
    8. Ačiū! Būtinai pasibandysiu :))

      Panaikinti