2014 m. kovo 22 d., šeštadienis

Augaliniai aliejai: stereotipai ir naudojimo klaidos


      Sveika, švytinti, pamaitinta, lygi ir minkšta oda. Visa tai įmanoma, jeigu nebijote augalinių aliejų ir žinote, kaip teisingai juos naudoti. Šį kartą kalbėsime tik apie aukščiausios rūšies aliejus: nerafinuotus ir nedezodoruotus, gautus šalto spaudimo būdu.
      Augaliniai aliejai yra ne kas kita, kaip augalo gemalų ir sėklų syvai, sukaupę pačias naudingiausias ir vertingiausias medžiagas. Pamėgti ir naudojami jau nuo Antikos laikų ir nepelnytai užmiršti šiandien. Žinoma, juk kai kurių iš jų tekstūra riebi, klampi, o ir kvapas neprimena prabangaus kremo. O kur dar paplitusios išankstinės nuomonės? Pažvelkime į tai iš arčiau ir paneikime populiariausius mitus. 
      Pirmoji klaidinga nuomonė: aliejus kemša poras. Iš esmės, teisingai pagal odos tipą parinktas aliejus niekada nekimš porų. Daugelis moterų daro klaidą naudodamos aliejų ant sausos odos. Tokiu atveju aliejus lieka odos paviršiuje ir niekaip negali įsigerti. Vienintelis pagalbininkas - tai vanduo. Lepinkite odą aliejumi tik ant drėgnos ar šlapios odos - iškart po vonios procedūrų arba jeigu naudojate veidui, nupurškus veidą gėlių vandeniu. Oda puikiai sugeria aliejaus ir vandens derinį. 
      Reikia nepamiršti ir pereinamojo laikotarpio, kurio metu oda tiesiog valosi nuo įvairių organizme esančių toksinų. Jeigu nustojote naudoti pramoninius kremus ir perėjote prie aliejinės kilmės produktų, o ypač grynų aliejų, neišsigąskite, jeigu oda iš tiesų pradėtų rodyti kaprizus. Šis laikotarpis gali užtrukti iki keleto mėnesių, o odai išsivalius ir teisingai toliau naudojant produktus - spuogelius galite pamiršti. 
      Antroji klaidinga nuomonė: aliejus netinka riebios odos savininkėms. Tai taip pat tėra tik mitas. Yra aliejų, kurie puikiai tinka riebiai odai, nes geba reguliuoti sebumo gamybą. Aliejaus riebalai labai panašūs į gyvų organizmų riebalus, todėl teisingai naudojami susigeria į bet kokio tipo odą, įskaitant ir riebią. Riebios odos savininkėms labiausiai rekomenduojami riešutų ir sėklų aliejai.
      Trečioji klaidinga nuomonė: pasitepus aliejumi, oda blizga ir atrodo riebi. Oda gali blizgėti, jeigu pasirinkote netinkamą aliejų. Tuomet jis iš tiesų sunkiai susigeria į odą. Taip pat dėl to, jog užtepėte per daug. Tarkime, veidui ištepti aliejaus tereikia vos kelių lašų. Paprastai aliejus susigeria labai greitai ir neturi palikti riebumo jausmo.
      Ketvirtoji klaidinga nuomonė: aliejus drėkina odą. Ši nuomonė neskamba neigiamai, tačiau rezultatas, nesuvokus, jog aliejai nedrėkina - dažnai yra neigiamas. Iš tiesų, aliejus tik sulaiko drėgmę odos paviršiuje. Ilgai naudojant vien tik aliejų, neišvengiamai susidursite su priešinga reakcija - odos sausėjimu ir šerpetojimu. Taip yra dėl to, jog aliejai atlieka maitinamąją funkciją. Jeigu oda gauna pernelyg daug "maisto" iš išorės ir mažai drėkinimo - laikui bėgant išsausėja, todėl būtina aliejų naudojimą derinti su drėkinamaisiais kremais, ypač kalbant apie veidą.
      Šie mitai taip plačiai paplitę, kad kai kurios moterys tiesiog negali įsivaizduoti, kaip galima aliejumi tepti kūną, o ką jau kalbėti apie veidą. Man nieko nėra geriau, kaip išėjus iš dušo, palepinti kūno odą Monoi aliejumi, o vakarais, nusivalius veidą, ištepti jį lašeliu argano aliejumi. Tiesa, šį eksperimentą pradėjau dar visai neseniai, bet jau galiu džiaugtis sumažėjusiais šerpetotos odos ploteliais. Žinoma, dienos metu odą būtinai drėkinu. Mano sėkmės paslaptis - teisingai parinktas aliejus ir teisingas jo naudojimo būdas. Pažiūrėkime, koks aliejus kokiai odai tinka. 

Sausai veido odai rekomenduoja:

Abrikosų kauliukų aliejus;              
Argano aliejus;
Alyvuogių aliejus;
Avokado aliejus;
Erškėtrožių aliejus;
Daigintų kviečių aliejus.


Normaliai veido odai:

Migdolų aliejus;
Sezamų aliejus;
Kokosų aliejus.


Mišri oda:

Erškėtrožių aliejus;
Simondsijų aliejus;
Šaltalankų aliejus.


Riebi oda:

Simondsijų aliejus;
Erškėtrožių aliejus;
Lazdyno riešutų aliejus;
Vynuogių sėklų aliejus.


                                                               Jautri oda:

                                                               Abrikosų kauliukų aliejus;
                                                               Migdolų aliejus;
                                                               Simondsijų aliejus;
                                                               Kanapių aliejus;
                                                               Saulėgrąžų aliejus.


      Aliejai taip pat puikiai tinkami ne tik kūno, veido priežiūrai, bet ir plaukams. Naudojimo taisyklės tos pačios: plaukus tepame sudrėkintus, o vėliau dar užsidedame rankšluostį ar maudymosi kepuraitę, kad išlaikytume šilumą (prieš tepant plaukų galiukus ar darant kaukę plaukams, galite ir pašildyti aliejų įmerkę į šilto vandens vonelę). Plaukams puikiai tinka kokosų, alyvuogių, ricinų, jojoba ar argano aliejai. Mane argano aliejus išgelbėjo nuo amžinai besišakojančių galiukų

      Taigi, meskite šalin stereotipus ir tiesiog pasimėgaukite šiomis gamtos dovanomis. Gryni ar tiesiog produktų sudėtyje esantys aliejai yra geriausia, ką jūs galite pasiūlyti savo plaukams ir odai!
*Teksto nuotraukos yra ne autorės nuosavybė
Laura

10 komentarų:

  1. Ačiū už straipsnį, pati domiuosi šia tema ir vis randu informacijos, kuri arba nuramina, arba dar labiau klaidina. Štai šiuo adresu radau tokią info apie aliejus (neleidžia nukopijuoti teksto, tai dedu linką) http://josburtai.lt/mini-paslaptys/ skaityti truputėlį žemiau. Jūsų bloge taip pat atradau kosmetikosdnr, kur autorė kartais apie kai kuriuos aliejus griežtai pasisako ir teigia priešingai. Sunku, mums moterims, išnarplioti, kur tiesa. bet labai ačiū, kad padedat.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jūsų duotoje nuorodoje susiradau teiginį apie aliejus. Galiu tik pasakyti, kad pirmą kartą matau tokį sakinį, jog aliejus "odai suteikia tik riebaliuką" + kad oda greičiau sensta. Oda greičiau sensta nebent tada, jeigu naudojame pramoninius kremus, nes iš jų, deja, nieko gero. Laikinai jaučiame pagerėjimą, o visas nuodas sėkmingai kaupiasi gilesniuose odos sluoksniuose ir apskritai visame organizme. O kas dėl "riebaliuko", kuris dusina odą, tai man visiškai nesuprantamas teiginys :) autorė nepagrindė šių teiginių.

      Panaikinti
    2. Taip, nepagrindė, bet nieks jos ir nepaklausė. Prisipažinsiu, ir aš tai skaitau pirmą kartą, nes daugiausia tai kalbama apie aliejų naudą. Bet negi ji rašys kad klaidinti skaitytojus, matomai yra pati kažką atradusi ir sužinojusi. Hm.. vistiek lašelį aliejaus prieš miegą ant drėgno veido šiandien užsitepsiu :)

      Panaikinti
    3. Viename žurnale esu radusi interviu su kosmetologe. Tai ji labai negražiai nupasakojo apie natūralius aliejus ir jų naudojimą :) na, man buvo aišku, kad ji dirba tikrai ne su natūraliais produktais. Taip, galite drąsiai užsitepti, tik nepamirškite derinti su drėkinamuoju kremu dieną :)

      Panaikinti
    4. Beje, ji prisistato kaip šviečiamojo pobūdžio svetainė, turi FB paskyrą, reiktų pasiklausinėti..

      Panaikinti
    5. Parašysiu jai ir pasiklausiu dėl šio teiginio ;)

      Panaikinti
  2. Laura, tavo paminėtas Monoi aliejus - kokosų aliejuje išmirkyti gėlių žiedai - mano vienas mėgstamiausių kūnui būtent dėl kvapo:) Ypatingai Kvapų namų Monoi de Tahiti - gardenijų kvapo. Patiko straipsniukas, pameni, kad nesenai viename forume apie tai rašiau? ;) Be to - migdolų aliejus iš tikro turi savybę kimšti odą, todėl jį visur rekomenduoja veidui naudojant maišyti su kitais aliejais, kad prasiskiestų. Tačiau jis nuostabus kūno masažams, nes geriasi ne taip greit kaip kiti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi, aš pamišus dėl Monoi!! Dabar turiu tą natūralų, beveik be kvapo, bet jam pasibaigus - tiesiu taikymu į KN pačiupti gardenijų kvapo! :) taip, kai kuriuos tikrai reikia pamaišyti :) o aš toliau tęsiu savo eksperimentą su argano aliejumi :)

      Panaikinti
  3. ACIU uz nuostabiai pateikta informacija!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Laba diena, kiek teko skaityti, literatūroje dažnai minimas nakvišų aliejus. Norėčiau pasiteirauti, kokiam odos tipui nerafinuotas nakvišų aliejus tiktų labiausiai - tiesiog jūsų straipsnyje apie tai informacijos neradau. Lauksiu atsakymo :)

    AtsakytiPanaikinti