2014 m. vasario 20 d., ketvirtadienis

Natūralu. Ekologiška. Beveik valgoma!


      Gyvendami tokiame sintetiniame pasaulyje, kur daug kas yra tiesiog sukuriama laboratorijose, tik nedidelė dalis žmonių susimąsto, kaip stipriai yra apgaudinėjami. Tų apgavysčių galima rasti tiek vaistinėse, kur, atrodo, saugu yra pirkti sau preparatus, vitaminus, tiek žvelgiant į maisto, kosmetikos, švaros prekių etiketes ar visur kitur. Dabar labai populiaru skelbtis, jog kompanija paleido natūralų ar ekologišką produktą, kad šampūnas yra be parabenų, kremas - be naftos produktų. Ir tame nieko nuostabaus. Kalbos apie planetos užterštumą skatina gamintojus atsigręžti atgal į gamtą, pagaminti ką nors nekenksmingo sveikatai ir pačiai gamtai. Bet yra ir kita medalio pusė. Atsiranda vis fiktyvesnių gamintojų, kurie mėgsta apsimesti natūralistais. Ne visos moterys pažįsta ingredientus "blogiukus" ir ne visos skaito etiketes, o būtent tokias apgauti yra nepaprastai lengva! Jų akys užkliūna už užrašo "be parabenų", o į sudėtį visiškai nesigilinama. Be to, dažnai tam, kad produktas būtų pavadintas natūraliu, užtenka vos vieno kito natūralaus komponento, o visa kita gali būti gryniausia chemija. Tuo dažnai ir manipuliuoja stambiausios kosmetikos įmonės.
      Tačiau pakalbėkime apie tikruosius natūralistus ir tikrąją- ne užaugintą laboratorijoje- kosmetiką. Ji gali būti natūrali, ekologiška ir biodinaminė. Labai dažnai žmonės klausia, kuo skiriasi natūrali kosmetika nuo ekologiškos. Sakyčiau, ekologiška yra užsikėlusi kertelę aukščiau. Natūrali kosmetika yra gaunama gamtoje, bet nėra sertifikuojama, o tai reiškia, jog jai nėra keliami pernelyg dideli reikalavimai. Tokios kosmetikos ingredientų auginimas nėra kontroliuojamas, tad gamintojai gali pasitelkti tam tikras "pagalbines medžiagas" - chemikalus, ir čia jau nuo ūkininko sąžinės priklausys, daug jis jų panaudos ar nelabai. Tuo tarpu ekologiška kosmetika mums garantuoja, jog komponentai užauginti saugiai ir laikantis sertifikate nustatytų nuostatų. Tai reiškia, jog perkate prekę, kurios komponentai yra natūralūs ir užauginti ekologiniame ūkyje naudojant kiek įmanoma mažesnį chemikalų kiekį (pastarąjį nustato sertifikatas), gatavuose gaminiuose nerasime jokių naftos produktų, dirbtinių dažiklių, kvapiklių ir panašiai. Taip pat tai reiškia, jog prekės pakuotė gali būti perdirbama arba pagaminta iš antrinių žaliavų (meilės gamtai išraiška). Dabar darosi labai aišku, kodėl vieni kosmetikos produktai yra prieinami bene kiekvienam, o kiti pasidabinę išraiškinga kaina. Taip yra dėl to, kad sertifikavimo procedūros taip pat kainuoja pinigus. Ir kuo rimtesnė sertifikuojati kompanija, tuo kaina bus aukštesnė. 
      Pats aukščiausias (aukštesnis už bet kokį ekologišką sertifikatą) ir pats griežčiausias yra demeter ženklas, kuriuo žymimi biodinaminiai produktai. Biodinaminiame ūkyje nenaudojamos absoliučiai jokios cheminės trąšos, viskas auginama ir surenkama nenaudojant jokios sunkiosios technikos, kuri galėtų alinti dirvą, atsižvelgiama netgi į dangaus kūnų ritmus. Į patį ūkį žiūrima kaip į gyvą organizmą. 
      Taigi, net ir perkant natūraliu pavadintą produktą kartais verta atkreipti dėmesį į sudėtį. Jeigu neturite laiko domėtis, kokios sudedamosios dalys yra "piktosios", o kokios yra gerosios, galima pasirinkti ekologišką sertifikuotą gaminį, kurį ir nuo lūpų nulaižyti nebus pavojinga! :) Bet kuriuo atveju tai yra kiekvieno asmeninis pasirinkimas. Net ir mano kosmetinėje gerai pasikuitus galima atrasti vieną kitą blogiuką. Tačiau aš jau ieškau, kuo jį pakeisti! Paieškokim kartu? :) 
Laura

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą